AI és Big Data a cukorbetegek életének javításáért

Kapcsolódó cikkek

AI és Big Data a cukorbetegek életének javításáért

AI és Big Data a cukorbetegek életének javításáért

egészség

2 perc

A Rensselaer Polytechnic Institute (RPI) kutatói mesterséges intelligenciával és a „nagy adat” segítségével elemeznek glükózmonitorok és inzulinpumpák ezreiből származó információkat. A szakemberek ezen adatokat használnák fel az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők mindennapjainak megkönnyítéséhez.

Az érintett betegeknek gyakran kell ellenőrizniük vércukorszintjüket, hogy lássák, mennyi inzulint kell éppen beadniuk maguknak. Eddig az ujjakat kellett megszúrniuk, majd az így nyert vérminta elemzésében a glükózmérő segített. A legtöbb embernek napi öt vagy hat alkalommal kell átmennie mindezen.

A mostani tanulmány eredményeinek köszönhetően azonban olyan adatmodelleket lehetne felállítani, melyek révén nagyobb valószínűséggel lenne megjósolható az egyes ételek és az inzulin glükózszintre gyakorolt hatása. A projekt révén a kutatók a cukorbetegek mindennapi életébe is jobban beleláthatnak. Az adatokhoz történő hozzáférést – a páciensek névtelenségének biztosítása mellett – a Tidepool Big Data Donation Project nonprofit szervezet teszi lehetővé.

A kezdeményezésnek köszönhetően a szenzorok, inzulinpumpák és egyéb inzulinadagoló készletek esetleges hibái, hiányosságai is hatékonyabban kiszűrhetők. A kutatók ugyanis olyan algoritmusokat fejlesztettek ki, amelyek lehetővé teszik a glükózmonitorozó készülékből származó jelek megbízhatóságának ellenőrzését. A rendellenességek gyakoriságának ismerete a kapcsolódó folyamatok továbbfejlesztésében és a korcsoport szerinti bontás kialakításában is segíthet. Így személyre szabottabb ellenőrzés biztosítható, miközben javítható a betegek életminősége. Sőt, még a betegségtársulás – például a depresszió – kialakulása is csökkenthető.

A mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence) már eddig is fontos szerepet játszott a cukorbetegség kezelésében. Bebizonyosodott, hogy az AI által támogatott mobil egészségügyi eszközök hatékonyabbá teszik a cukorbetegség kezelését, így kevesebb személyes egyeztetésre van szükség az orvosok és a betegek között. De vannak olyan lehetőségek is, hogy például az okosruhadarabok révén – a pulzus- és lépésszám monitorozásával – hamarabb felfedezhetők a cukorbetegség korai jelei.

A Rensselaer projekt keretében hosszú távú együttműködést terveznek több orvosi egyetemmel is. Korábbi klinikai vizsgálataik során pedig már négyéves betegeket is be tudtak vonni a többi között a hipoglikémiára (alacsony vércukorszintre) irányuló tesztekbe.

Wayne Bequette, az RPI professzora úgy véli, a kapcsolódó technológia már az elmúlt 40 év során is sokat fejlődött. Elég csak arra gondolni, mennyivel egyszerűbben használható a modern inzulintoll, mint a korábbi, hasonló célt szolgáló eszközök.