Akár a depressziót is felismeri az okostapasz

Akár a depressziót is felismeri az okostapasz

Akár a depressziót is felismeri az okostapasz

egészség

1 perc

A Michigan State University és a Bell Laboratórium együttműködéséből született viselhető kiegészítő elfogulatlan képet biztosíthat az orvosoknak a páciensek érzéséről, állapotáról, viselkedéséről.

A HeadScan elnevezésű apró eszköz a vállakra tapasztható, és rádióhullámokat bocsát ki, amelyek visszaverődnek viselője fejéről. A jelek alapján kimutatható, hogy az illető éppen eszik, iszik, köhög, vagy éppen beszél. Ezek pedig fontos információkkal szolgálhatnak a kezelőorvosnak arról, hogy a beteg betartja-e az előírásait.

Egyre több területen használható az okostapasz

„A készülék vezeték nélküli rádióhullámokat használ arra, hogy egy céltevékenységeket érzékeljen, mindezt szinte észrevétlenül teszi, ami nagy előrelépésnek számít az eddig használatos viselhető technológiákhoz képest” – nyilatkozta Mi Zhang projektvezető.

Az orvosok figyelemmel kísérhetik azt is, hogy az elhízással küzdő páciensük betartja-e a diétát, a másokkal való beszélgetés és viselkedés alapján pedig még akár a depressziót is képesek kimutatni.

A megfelelő étrend nagyon fontos bizonyos betegségek kezelésében, mégis általában ez az, amit az emberek többsége nem tart be. Szerencsére a számítógépek viszont ezt is pontosan követhetik, ennek köszönhetően az orvos az utolsó apró nassolásról is tudomást szerezhet.

A múltban a távoli megfigyelés nagy kihívásnak számított. Az egészségfigyelő eszközök vagy túl kényelmetlenek voltak, vagy túl tolakodó volt a működésük. A HeadScan ezzel szemben már csak a súlya és mérete alapján is mérföldkőnek számíthat.

A jelenleg használatban lévő technológia leggyakrabban kamerát és mikrofont használ az elemzéshez. Ezzel a legfőbb probléma, hogy a hang alapján a beszélgetés többi résztvevőjét is azonosíthatják, ami már nem nevezhető etikusnak. Ehhez képest ez az új megoldás sokkal nagyobb diszkréciót biztosít – ígérik a fejlesztők.

Az eszköz újabb lehetőség arra, hogy megalapozza a technológia helyét az orvosi rendelőkben. Az viszont még továbbra is nyitott kérdés a viselhető eszközök területén, hogy miként található meg az egyensúly az elérhető információ és a felhasználó intim szférája között.

Forrás: MSU Today / Readwrite.com