Amazon Alexa jelzi, ha itt a gyógyszerszedés ideje

Kapcsolódó cikkek

Amazon Alexa jelzi, ha itt a gyógyszerszedés ideje

Amazon Alexa jelzi, ha itt a gyógyszerszedés ideje

egészség

2 perc

Az egészségügyi piacon egyre aktívabb Amazon új funkcióval látta el a virtuális asszisztenst, amely már a felhasználó gyógyszerszedésére is képes figyelni. Hangvezérlés segítségével emlékeztető állítható be és kérhető a kifogyóban lévő szerek receptre írása is – igaz, egyelőre csak az Egyesült Államok középnyugati részén és a keleti parton jelenlévő Giant Eagle patikaláncon keresztül.

A fejlesztés egybecseng az Amazonnak gyógyszerfelírási és egészségügyi terveivel. A kereskedőóriás az elmúlt időszakban két egészségügyi startupot is felvásárolt. Még 2018-ban közel egymilliárd dollárt fizetett a PillPack-ért, idén októberben pedig megvette a Health Navigator céget. Ez utóbbi része lesz az Amazon Care-nek, a vállalat alkalmazottai számára nyújtott, egyelőre tesztfázisban lévő egészségügyi szolgáltató programnak.

A vállalat bejelentette, hogy társult az Ominicell céggel, amely gyógyszerelés-menedzsmentet könnyítő és a gyógyszerszedést elősegítő megoldásokat kínál. Hozzátették, hogy a partnerség révén jöhetett létre a most debütáló alkalmazás, melyet állítólag a felhasználók korábbi használati szokásai és a visszajelzések inspiráltak.

Hangja alapján ismeri fel, ki beszél

Az új funkció használatához az Alexa-tulajdonosnak először csatlakoztatnia kell fiókját az aktivált Giant Eagle Pharmacy profiljához. Szükség van egy saját hangprofil létrehozására is, ami lehetővé teszi, hogy az eszköz később azonosíthassa a tulajdonost, illetve a nagyobb biztonság érdekében egy személyes kódra is.

A fiók létrehozását követően az „Alexa, kezeld a gyógyszerszedésemet” angol nyelvű utasítással az illető áttekintheti az aktuálisan felírt orvosságok szedésére vonatkozó előírásokat, és azok alapján beállíthatja, melyik gyógyszer bevételére mikor figyelmeztesse az eszköz. A megfelelő beállításokat elvégezve, Alexa választ tud adni, mikor melyik medicina bevételének jött el az ideje, de segít a fogyóban lévő szerek újbóli felíratásában is.

A vállalat azt is lehetővé tette, hogy a felhasználók a felvételeket kövessék, illetve bármikor törölhessék akár az applikációban, akár simán hangutasítással.

Megkönnyítheti a mindennapokat

Bár a lehetőség használata egyelőre csak egy patikalánchoz kötődik, mégis bepillantást enged az Amazon jövőbeli terveibe, hogy miként működik a gyógyszerrendelés, ha felhasználói hangutasításokon keresztül történik, és ez a rendszer hogyan lesz integrálható a cég saját egészségügyi programjával.

„A hangvezérlés használatával sok minden könnyebbé válik. Azt gondoljuk, a gyógyszerszedéssel kapcsolatos napi tevékenységek egyszerűsödnek, hiszen nem kell többé megjegyezni, mikor melyik szer bevételének jött el az ideje” – mondta a cég egészségügyi és wellness üzletágának vezetője. Rachel Jiang hangsúlyozta, szeretnék elérni, hogy az emberek úgy tudják otthonról irányítani az egészségükkel kapcsolatos teendőket, hogy közben a személyes információk biztonsága sem sérül.

Forrás: