Angyali gondoskodás cukorbetegeknek

Angyali gondoskodás cukorbetegeknek

Angyali gondoskodás cukorbetegeknek

egészség

5 perc

Az Insulin Angel segít a diabéteszesek számára, hogy ellenőrizhessék, megfelelő hőmérsékleten tárolják-e a gyógyszereiket, sőt még a közelgő melegfrontokra és lehűlésekre is felhívja a figyelmet.

Az egyes (és bizonyos esetekben a kettes) típusú diabéteszben szenvedőknél az inzulin gondos adagolása, és a megfelelő vércukorszint fenntartása az egész nap folyamán elengedhetetlen. A betegek számára ugyanakkor komoly stressz-forrás lehet, hogy folyamatosan figyeljék vércukorszintjüket, optimális hőmérsékleten tárolják az inzulint, és az is, hogy nyomon kövessék, hová tették gyógyszerüket.

Hogyha a páciens elbizonytalanodik a medicina hőmérsékletét illetően, akkor a biztonság kedvéért sokszor egyszerűen kidobja azt – ez pedig hatalmas pazarlás minden szempontból. Különösen nehéz a helyzet a gyermekek, illetve az idősek esetében, akik nem képesek gondoskodni magukról, és ápolók segítségére kell hagyatkozniuk.

Mostantól azonban mindez megváltozhat, és jóval egyszerűbbé válhat az Insulin Angel elnevezésű eszköznek köszönhetően, amelyet diabéteszes betegek, illetve cukorbetegséggel küzdő gyermekek szülei terveztek meg. A kisméretű műanyag készülék ugyanis a hétköznapi használati tárgyakat összekötő Dolgok Internetén keresztül figyelemmel kíséri a gyógyszer hőmérsékletét és helyét.

Okoslencsével tartsa kordában a cukorbetegséget >>A berendezés Bluetooth kapcsolattal csatlakozik egy okostelefonos alkalmazáshoz. Ez pedig lehetővé teszi, hogy a betegek még időben értesüljenek arról, ha az orvosság egy kritikus hőmérséklet felé közelít, de arra is figyelmezteti a felhasználókat, hogy elfelejtették bevenni, vagy elvesztették a gyógyszerüket.

Ha a páciens állandó ápolásra szorul, akkor a készüléket úgy is be lehet állítani, hogy a gondozók is megkapják az értesítéseket. Az eszköz ráadásul nem csupán a diabéteszesek számára lehet nagyon hasznos - a készüléket úgy programozták, hogy a Humira reumás ízületi gyulladás elleni injekció, valamint a Salbumatol asztmagyógyszer hőmérsékletét és helyét is nyomon kövesse.

A vezeték nélküli készüléket a hűtőben található gyógyszer mellett lehet tárolni, így a tulajdonosa akkor is nyugodt lehet, ha áramszünet következik be, vagy elromlik a fridzsider. Az „angyali” berendezés ugyanis ilyen helyzetekben is tudatja a beteggel, hogy beveheti-e még a gyógyszert, vagy inkább érdemes kidobni azt.

Így működik az okos vércukormérés >>Az Insulin Angel emellett nyomon követi az időjárás változását, így felhívhatja a betegek figyelmét a közelgő melegfrontokra és lehűlésekre, hogy még időben fel tudjanak rá készülni. A készülék segítségével a páciensek és a kórházak több ezer dollárt spórolhatnak meg azzal, hogy a gyógyszerektől csak szükség esetén szabadulnak meg.

Ahogyan arra a fejlesztők is felhívták a figyelmet, a kidobott inzulin gazdasági hatásait elemző egyik kutatás szerint a pazarlás mértéke elérte a 34,1 százalékos szintet a kanadai Ontario kórházaiban. Ez egyedül Ontarióban éves szinten 360 ezer dolláros költséget jelent, tehát – ha figyelembe vesszük azt is, hogy az amerikai lakosság 9 százaléka szenved cukorbetegségben – az anyagi kár nem csekély.

Forrás: Fast.co.design