Árnyoldal: a fitneszkiegészítők hátulütői

Árnyoldal: a fitneszkiegészítők hátulütői

Árnyoldal: a fitneszkiegészítők hátulütői

egészség

2 perc

Számolják a megtett lépéseket, figyelik a szívritmust, rögzítik az elfogyasztott kalóriákat – bár a sportoláshoz viselt kiegészítők számtalan előnnyel rendelkeznek, van olyan szakértő, aki szerint messze nem adnak teljes képet az ember valós egészségi állapotáról.

Ma már számos technológiai cég jelen van a piacon olyan intelligens viselhető kiegészítőkkel, amelyek hasznos társnak bizonyulnak a sportolóknak, rögzítik a megtett lépések számát, figyelik a szívritmust, valamint kiszámolják a nap során elfogyasztott kalóriákat. A nyilvánvaló előnyök ellenére ugyanakkor a korszerű megoldásoknak is megvannak a maguk árnyoldalai – fogalmazott Johnny Adamic, az amerikai Nemzeti Sportorvosi Akadémia személyi edzője.

Karnyújtásra az életmódváltás - Ez aztán az okosóra >>Ahogyan a szerző kritikus hangvételű cikkében fogalmaz: „ahelyett, hogy odafigyelnénk a testünk jelzéseire – mikor van szükségünk egy pohár vízre étel helyett, egy kis alvásra a kávé helyett, miért válunk hirtelen ingerültté és farkaséhessé egy agyoncukrozott üdítő elfogyasztása után – azonnal az okostelefonunkhoz nyúlunk, és a választ a Fitbit, a Garmin, a Nike Fuel Band vagy a Jawbone intelligens kütyüitől várjuk”.

A félreértések eloszlatása végett a szakértő nem azt tanácsolja, hogy mindenki hajítsa a kukába kedvenc fitneszkarpántját, vagy törölje le az okostelefonjáról a MyFitnessPal alkalmazást. Johnny Adamic szerint az edzéseket nyomon követő és a bevitt kalóriákat számláló alkalmazások alapvető problémája, hogy csupán vázlatos képet adnak az ember tényleges egészségügyi állapotáról. Mérik ugyan a megtett távolságot, rögzítik a pulzust, figyelik az alvási periódusokat, azonban ez csupán a kirakós néhány darabja. A viselhető kiegészítőkkel senki sem kaphat átfogó képet a teste működéséről, hisz az egészségünk nemcsak fekete és fehér, hanem rengeteg különböző árnyalat létezik.

Mobil fitneszguru: mérföldkő a sportolók életében >>Az egészséget számtalan tényező befolyásolhatja – függ a kulturális háttértől, a genetikai adottságoktól, vagy akár attól, hogy az embert éjszaka hagyta-e aludni a macskája – ezért a szakértő értetlenkedve látja, hogy a vásárlókat mennyire le tudja nyűgözni az okoskiegészítők és alkalmazások mérhetetlen egyszerűsége.

Az American Journal of Medicine újságban megjelent cikk szerint egyébként az okostelefonnal rendelkező emberek fele töltött már le valamilyen egészségügyi alkalmazást a mobiljára. Johnny Adamic szerint ez rendkívül magas arány, hogyha azt nézzük, hogy ennyi felhasználó próbál elégtelen információk alapján hosszú távú következtetéseket levonni az egészségi állapotáról.

A szakértő a fitneszkarperecek, illetve a kalóriaszámláló kiegészítők viseletét a saját magunkkal szembeni tiszteletlenség jelének tekinti. Ahelyett, hogy szélsőséges esetben egyre inkább ezekre a divatos kütyükre hagyatkozunk, haza kellene menni, levetkőzni a tükör előtt és őszintén elbeszélgetni saját magunkkal az egészségünkről – írja a személyi edző. Ez a szembesítés főként azok számára lehet kritikus pont, akik szeretnének némi súlyfeleslegtől megszabadulni. A tükörképünk alapos szemre vételezése után pedig eljön az ideje annak, hogy az ember szépen kikapcsolja a tévét, felkeljen a kanapéról, és vegyen pár könnyű súlyzót vagy jógamatracot, ahelyett, hogy csupán egy fitneszkiegészítőt vásárolna. Az árak hasonlóak, ugyanakkor a hatás nem is lehetne eltérőbb – tette hozzá.

Mikor fordult elő utoljára, hogy részletesen leírta a naplójába, hogy milyen volt a fizikai állapota aznap (mennyire volt energikus), mit evett, mennyit tornázott, és hogy érezte magát a gyakorlatok elvégzését követő két-három órában? – teszi fel a kérdést a szakértő. A cikkíró szerint mindenki tartozik magának annyival, hogy az okostelefonba bepötyögött adatok helyett sokkal jobban odafigyel saját magára, tudatosan étkezik és sportol. Nem azért van szükség az edzésekre, hogy a kedvében járjunk ezeknek az alkalmazásoknak, és elérjük a megfelelő pontszámot, hanem azért, mert a mozgásnak köszönhetően sokkal jobban fogjuk magunkat érezni, és jobban is nézünk ki – zárta gondolatait Johnny Adamic.

Forrás: The Daily Beast