Ártalmas-e az egészségre az okostechnológia?

Ártalmas-e az egészségre az okostechnológia?

Ártalmas-e az egészségre az okostechnológia?

egészség

2 perc

Sok fogyasztó fejezi ki aggodalmát a viselhető kiegészítők népszerűsége kapcsán, hogy a kommunikációra is használt elektromágneses sugárzás akár komoly kockázatot jelenthet. A ReadWrite összegzése szerint a kutatók azonban nem értenek ezzel egyet.

Akárcsak a védőoltásokra, úgy az elektromos eszközökre is vannak, akik azt mondják, hogy részben ezek is felelősség tehetőek számos egészségügyi problémáért, például a rákért, a magas vérnyomásért, a meddőségért, az Alzheimer-kórért, a Parkinson-kórért, az alvási rendellenességekért, és még sorolhatnánk.

Rejtélyes betegségek kutatásában is segíthet az okostechnológia

A kritikusok ezeket az egészségügyi problémákat részben az elektromágneses sugárzásnak (EMR) tulajdonítják. Ez magában foglalja egyebek közt a röntgensugarakat, a rádióhullámokat, de a látható fényt is.

Túlzott félelmek

Nincs olyan valószerű mechanizmus, amely az EMR-t használó készülékeket a rák kialakulásához köthetné, állította Dr. Jerry Wilmink, a WiseWear viselhető kiegészítőket gyártó cég alapítója, aki korábban a technológia biztonságát kutatta. „A nem ionizáló sugárzás nevében rejlő lényege, hogy nem okoz ionizáló hatást, tehát ez a típusú sugárzás nem okozhat genetikai mutációt” – tette hozzá.

Ha valamilyen létező negatív hatást kellene megemlíteni, a szakértő hozzátette, hogy az egyetlen ilyen probléma a bőrirritáció lehet. Bizonyos eszközök alapanyagai allergiás reakciót válthatnak ki egyeseknél, valamint a különböző karpántok egyszerűen a viselés miatt is kidörzsölhetik az érintett bőrfelületet. Ezek a reakciók azonban jelen vannak más ruházati cikkeknél is, EMR ide vagy oda.

Szerinte mint a legtöbb egészségügyi városi legenda, ez is létező tudományos kutatás félreértelmezéséből születhetett. Az elektromágneses sugárzást még korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sorolta be a „lehetségesen rákkeltő” tényezők közé. Ehhez hozzátartozik, hogy ez a lista igencsak széles körű, és gyakorlatilag mindent tartalmaz, amelyről a legapróbb százalékban is feltételezhető, hogy hozzájárul a betegség kialakulásához. A felsorolás egy lapon kezeli az EMR-t az ipari vegytisztítókkal és rovarirtókkal, de megtalálható rajta a koreai savanyú leves, a kimcshi, de még a Gingko biloba kivonata is.

Mi lehet a következmény?

Egyelőre nem készült még olyan kiterjedt kutatás, amely valós veszélyek között említené az EMR-t. A kétkedők a kockázatok között legtöbbször egy speciális típusú agydaganatot szoktak emlegetni, a gliomákat. Ennek az átlagembernél 3 a 100 ezerhez az esélye, hogy kialakuljon, az elektromágneses sugárzás pedig állítólag ezt akár meg is háromszorozhatja – az esély tehát még úgy is csak kevesebb mint egytized százalék.

Az előnyök között viszont érdemes kiemelni, hogy a viselhető és egyéb IoT-készülékek számos olyan életet is megmenthetnek, amelyre korábban az orvosok nem lettek volna képesek. Talán ezeket is a mérlegre helyezve még a legrosszabb esetben sem tűnik olyan ijesztőnek az EMR veszélye – tették hozzá a ReadWrite összefoglalójában.