Áttörés jöhet a hallókészülékeknél – beszállt az Apple

Áttörés jöhet a hallókészülékeknél – beszállt az Apple

Áttörés jöhet a hallókészülékeknél – beszállt az Apple

egészség

3 perc

Egy amerikai felmérés szerint az ötven feletti generáció ötöde szenved valamilyen fokú hallászavartól.

Okostelefonos applikációhoz csatlakozó hallásjavító eszközt fejlesztett a dán GN Resound és az Apple. A diszkrét külsejű és igencsak praktikus ReSound LiNX az első olyan hallókészülék, amelyhez kifejezetten testreszabott programot is gyártottak. A fejlesztések mögé ugyanis odaállt az Apple, amely így kizárólag az almás cég termékeivel kompatibilis. (A ReSound LiNX bemutatása óta pedig már további termékszériákat is piacra dobtak.)

Azok, akik jól hallanak valószínűleg még soha nem olvastak ismertető anyagot a hallókészülékekről. Az emberek többsége ugyanis a kifejezés hallatán mindig valamilyen nagy, otromba és igencsak kényelmetlen eszközre gondol, amit ráadásul igencsak „ciki” viselni. Ez azonban cseppet sem mondható el Dr. Ken Smith legújabb fejlesztéséről.

A kaliforniai professzor már évek óta a terület szakértője, kutatása pedig talán most érkezett oda, hogy már egész tömegek hétköznapjait teheti kényelmesebbé. A készülékek egy Bluetooth-alapú csatlakozási platformot használnak, amely az egyszerű hallásjavítási beállítások mellett mobiltelefonnal vagy tablettel tartanak kapcsolatot. A program emellett online zenehallgatást és a telefonhívások lebonyolítását is biztosítja.

A 3200-3500 dolláros (780-850 ezer forintos) vételár borsosnak tűnhet elsőre, azonban jóval nagyobb élményt és szolgáltatási nyújt, mint a legolcsóbb, hasonló kategóriájú eszközök, amelyek szinték 2500 dollár fölötti áron kaphatóak – összegzi a fastcoexist.com.

A kezdetleges fejlesztéseket és kísérleteket Smith – saját maga is hallássérült – magán végezte el. A beállításokkal rövid időn belül jelentős eredményeket ért el. Azonban úgy döntött, a magukat jó hallásúaknak tartó ismerősökön is teszteli a terméket. Az alapbeállítással a környező zajok egyszerre szuper hangosak lettek az „átlagos” felhasználóknak, és a személyre szabhatóság következtében minden egyes alany valamilyen mértékű javulást tapasztalt.

Az applikációval eltérő üzemmódokat lehet kialakítani, így a különböző akusztikai környezeteknek megfelelően otthoni, munkahelyi vagy autóban ülős változat is kialakítható. A ReSound Smart ugyanis a hangerő beállítása mellett a magas és a mély hangtónusokat is külön érzékeli. Ez azért praktikus funkció, mert így a megszűrt és fókuszált hallókészülék a beszélgetőpartnert „felhangosítja”, a környezetet pedig „lehalkítja”. Emellett az eszköz használható mikrofonnak is, ami például egy hangos sporteseményen kényelmes lehet. 

A készülék piaci áttörésére ugyan még várni kell, azonban érdemes szemügyre venni a New York Times felmérését. Az újság kimutatása szerint az ötven feletti emberek 15-20 százaléka szenved valamilyen fokú hallászavartól.