Avatar megy iskolába a beteg gyermekek helyett

Kapcsolódó cikkek

Avatar megy iskolába a beteg gyermekek helyett

Avatar megy iskolába a beteg gyermekek helyett

egészség

7 perc

A robotika jövőbeli térhódításának egyik kulcsterülete lehet a segítő robotok elterjedése. Az okos és kommunikatív gépek a krónikus betegek, idősek számára is fontos kapcsolódási pontot jelenthetnek, és csökkenthetik az elszigeteltséget.

Hollandiában több mint 19 ezer olyan gyermek van, aki krónikus, hosszan tartó betegség miatt nem tud iskolába járni. Az egészségügyi problémák mellett ilyenkor fennáll a kockázata, hogy a gyermek szociálisan is elszigetelődik, ami hátrányosan érintheti a fejlődését, és viselkedési, pszichés problémákat is okozhat.

A norvég No Isolation azt tűzte a zászlajára, hogy a modern technológia adta lehetőségeket a segítségnyújtásra használják fel, és olyan területeken kamatoztassák, ahol valóban sokaknak javíthatnak az életminőségén. A startup szakemberei éppen ezért kifejlesztettek az iskolások számára egy avatar robotot.

Karen Dolva, a No Isolation ügyvezetője kiemelte, hogy az AV1-et azoknak a diákoknak tervezték, akiknek hosszabb ideig otthon vagy a kórházban kell maradniuk. A robot helyettük megy iskolába, és „úgymond a szemük, fülük, hangjuk lesz a tanórákon, a délutáni szakkörön vagy akár az osztálykiránduláson”.

A kisméretű készülék 26,8x17,5x12,9 centiméter, és súlya csupán egy kilogramm. Az akkumulátorai akár 8 óra üzemidőt is lehetővé tesznek. A gép 13 megapixeles kamerát kapott, és horizontálisan 360 fokos körben is képes videókat készíteni.

A Vodafone új IoT-fejlesztéssel segíti a projektet

A távközlési vállalat Hollandiában és Európa nagy részén is együttműködik a No Isolation céggel. A közös munka célja, hogy biztosítsák a megfelelő hálózati kapcsolatot a gyermekek és a robotok között. Ezt pedig az új dolgok internete technológia segítségével tudják megvalósítani.

A holland Vodafone technológiai igazgatója elmondta: „a gyermekek valóban úgy érzik, mintha ott lennének, ahol az avatarjuk. Ennek a megteremtéséhez pedig mindenképpen szükséges egy megbízható, kiváló minőségű videókapcsolat. A ’hagyományos’ IoT-megoldások általában kis mennyiségű adatokat továbbítanak. A Vodafone viszont egy olyan speciális IoT-szolgáltatást is fejlesztett, amely nagy mennyiségű adatok folyamatos továbbítására is képes. Ezt használja az AV1 is a videostreamingek küldésénél”. A készülék képes a Wi-Fi és 4G hálózatokhoz kapcsolódni, valamint titkosított csatornán keresztül küldi az adatokat a gyermek okostelefonjára vagy tabletjére.

Már több mint 400 robot „állt munkába” hét európai országban. A No Isolation abban bízik, hogy a Vodafone-nal való együttműködésnek köszönhetően világszerte egyre több érintett diáknak tudnak majd segíteni.

Idősek számára fejlesztett robot lett az év innovációja

A segítő gépezetek térhódítására egy másik példa az ElliQ. A robot év elején a CES szakkiállításon a legjobb innovációnak járó kitüntetést nyerte el a Smart Home kategóriában.

Az izraeli fejlesztés célja, hogy segítsen az időseknek megőrizni a szellemi-fizikai aktivitásukat, emellett a családok kapcsolattartásában is fontos szerepet játszhat a digitális szakadékok áthidalásával. Az ElliQ a személyre szabott szolgáltatás jegyében például kiismeri a felhasználó szokásait, ízlését, majd pedig ezzel összhangban ajánl digitális tartalmakat.

A „személyi asszisztens” mozgásra is buzdítja az időseket, emlékeztet a gyógyszerek bevételére vagy a programokra, orvosi vizsgálatokra is. A robotot ráadásul szándékosan úgy tervezték meg, hogy a „természetes kommunikáció” jegyében emberi érzéseket tükrözzön hangok, testbeszéd, fények és képek segítségével.