Az AI is segíthet a Parkinson-kór felismerésében

Kapcsolódó cikkek

Az AI is segíthet a Parkinson-kór felismerésében

A mesterséges intelligencia is segíthet a Parkinson-kór felismerésében

egészség

1 perc

A Tencent kínai tech óriás a londoni Medopad egészségügyi céggel társul, hogy a mesterséges intelligencia segítségével rövidebb idő alatt ismerhessék fel az egyelőre gyógyíthatatlan betegséget.

A betegségek korai felismerése növelheti a kezelés sikerességét, csökkentheti a kellemetlen tüneteket, és a „halálosnak tekintett” kóroknál növelheti az életkilátásokat. A leépüléssel járó Parkinson-kór egyelőre ugyan nem gyógyítható, de időben felfedezve, lassítható a kifejlődése.

A betegség leginkább a központi idegrendszert, ezen belül is a motoros funkciókat érinti. Emiatt a leggyakoribb korai tüneteket a remegés, a mozdulatok merevsége és lassúsága, valamint a járási nehézségek jelentik.

Akár a családi videókon is láthatók a jelek

A Tencent és a Medopad módszere a betegekről már meglévő videófelvételeken alapul. A mesterséges intelligencia segítségével próbálják kiszűrni az aggodalomra okot adó tüneteket. Az elemzést a brit főváros Kings College Kórházával együtt végzik. A módszertől a fejlesztők azt remélik, hogy a motoros funkciók eddig mintegy 30 percet igénybe vevő értékelése alig három percre rövidül. A diagnózis meggyorsítása révén pedig több ember és hamarabb juthat a megfelelő kezeléshez.

Bár a Medopad elsősorban egészségügyi megoldásokat nyújtó viselhető kiegészítőiről ismert, az új AI-rendszerhez nem szükséges szenzor vagy külön készülék viselése. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjen a vizsgálat költsége és komplexitása, ezáltal minél több egészségügyi szolgáltatóhoz eljusson a megoldás.

Nem csak a Parkinson-kór esetében segíthet

Természetesen más cégek is keresik, hogy milyen szerepet kaphat a gépi intelligencia az egészségügy fejlesztésében. A kutatások főleg a tumoros megbetegedésekre koncentrálnak, hiszen ezek – akár közvetlenül, akár közvetett módon – egyes statisztikák szerint minden második embert érintenek. Vannak módszerek, amelyek a terápiás terv elkészültét gyorsítják fel, és léteznek olyan megoldások is, amelyek magát a terápiát próbálják az érintett beteg számára elviselhetőbbé tenni.

A kínai-brit együttműködésben megvalósuló fejlesztés azt mutatja meg, hogy a mesterséges intelligencia nemcsak a tumorok kezelésére, hanem a medicina más területeire is nagy hatást gyakorolhat.

Forrás: