Az egészséges életmód többet ad, mint gondolnánk

Kapcsolódó cikkek

Az egészséges életmód többet ad, mint gondolnánk

Az egészséges életmód többet ad, mint gondolnánk

egészség

2 perc

Bár az egészséges életmód fenntartása kitartást és elhivatottságot igényel, de megéri minden erőfeszítés, hiszen a végén a jutalom nem marad el.

A dohányzás mellőzése, a korlátozott alkoholfogyasztás, a megfelelő alvás, a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás, amellyel kapcsolatban számos érdekes cikket olvashatunk a Filter.hu fogyókúra kategóriájában, amellett, hogy csökkenti a betegségek előfordulásának kockázatát, szinte minden tekintetben javítja a testi és a lelki jóllétünket.

Jobb lelki egészség és hangulat

Az egészséges életmód egyik legjelentősebb előnye a mentális egészség és a hangulat javulása. A rendszeres testmozgás ugyanis amellett, hogy javítja a keringést, a hatására normalizálódik a testhőmérséklet és növekszik a hangulatjavító hormonok, például a szerotonin és a dopamin szintje a szervezetben.

Több energia

Az egészségtelen táplálkozás egyik leggyakoribb velejárója az energiaszint csökkenése, mivel a túl sok glükóz és agyonfinomított szénhidrát a szervezetben tápanyaghiányhoz vezethet. 

Abban az esetben viszont, ha ezeknek a mennyiségét megpróbáljuk visszaszorítani, továbbá arra törekszünk, hogy minél több friss zöldséget együnk, és az ételeink megőrizzék a tápanyagtartalmukat, akkor egy idő után azt tapasztalhatjuk, hogy kevésbé fulladunk ki például a lépcsőzés közben, vagy könnyebben megtesszük azt a távot a hétvégi kirándulások során, ami korábban még nehézséget okozott. 

Jobb memória

Egy 2015-ös tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a D-, a C- és az E-vitamin, az Omega-3 zsírsavak, valamint a flavonoidok és a polifenolok védelmet nyújtanak a kognitív hanyatlás és a demencia ellen. Vagyis ha egy olyan étrendet folytatunk, amelynek ezek a tápanyagok fontos részét képezik, akkor az nagyban elősegítheti a memóriánk javulását is. 

Sokkal összeszedettebbek leszünk mentálisan is

Az elmúlt években számos olyan kutatás jelent meg, amelyben a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az egészségtelen étrend hosszú távon egyenes utat jelent a mentális kiegyensúlyozatlansághoz. Hiszen fokozatosan elősegíti az immunrendszer és a homeosztázis felborulását, amelynek köszönhetően a gondolkodásmódunk már kevésbé lesz pozitív. Megjelenik az önbizalomhiány, a bizalmatlanság, tehetetlenségérzés, és súlyosabb esetekben akár a depresszió is.

Abban az esetben viszont, ha odafigyelünk a táplálkozási szokásainkra, akkor azt a testünk rendkívül meghálálja. Így ugyanis képes lesz megőrizni az egészségét, és megfelelően tud regenerálódni, amely elősegíti, hogy sokkal kiegyensúlyozottabbak legyünk, és más szemszögből lássuk a világot.

A fentebb leírtak is ékes bizonyítékai annak, hogy igenis megéri az a sok-sok erőfeszítés, amit annak érdekében teszünk, hogy egészségesebb életmódra váltsunk, és ennek kell a szemünk előtt lebegnie, amikor híján vagyunk a motivációnak.