Az idősek is profitálnak az okostechnológiából

Az idősek is profitálnak az okostechnológiából

Az idősek is profitálnak az okostechnológiából

egészség

5 perc

Az elkövetkezendő években tovább öregedik a világ társadalma, és egyre nagyobb lesz a 85 év felettiek aránya. Az egészségügy és sport területén hódító viselhető eszközök az idősebb generáció esetében is nagyobb szerepet kaphatnak a jövőben.

Mivel a munkaképes felnőttekre egyre több segítségre szoruló idős ember jut, mindinkább nagyobb szükség lesz az olyan egészségügyi megoldásokra, amelyek gyors és pontos eredményeket hoznak megfizethető áron, illetve segítik a távfelügyeletet. 

Felhőalapú fitneszeszközök az idősgondozásbanAz 50-60 év felettiek közül sokan szenvednek például mozgásszervi panaszoktól, látási zavaroktól, a gyengébb hallástól, kommunikációs nehézségektől, vagy idősebb korban a demencia is komoly problémákat okoz.

A viselhető eszközök előnyei a fiatal generáció számára már jelenleg is ismert, igaz, a technológia esetükben inkább a megelőzésben segít, például az egészséges életmód fenntartásában, a diétában vagy a testedzés megfelelő mértékének kialakításában. 

A viselhető technológiában érintett cégek abban bíznak, hogy az idősebbek számára is vonzó lehetőségként tűnhetnek fel az olyan mindennapokat megkönnyítő készülékekkel, mint például az okosszemüveg, vagy a szívverést figyelő eszközök, amelyek segítenek feltérképezni akár a legkisebb eltéréseket is. Az intelligens eszközök ráadásul segíthetnek kimutatni a dehidratáltságot és az egyensúlyzavarokat is, amivel csökkenthetik az elesésből adódó sérülések kockázatát.

Okospánt a nagyobb biztonságért

A Schrock Innovations által gyártott Allen Band elnevezésű, csuklóra erősíthető pánt például egy esetleges sérülés, botlás, elesés bekövezését követően jelez a gondozóknak, ha viselője nem nyomja meg a rajta található gombot. A csuklópánt ezenkívül méri a pulzust, a testhőmérsékletet és érzékeli a mozgást is. 

„A legfontosabb szempont, hogy olyan embereknek tervezzük ezeket a készülékeket, akiknek nagy szükségük van az általuk biztosított előnyökre, mindazonáltal nem biztos, hogy rendelkeznek azokkal a gyakorlati képességekkel, melyek a modern technológia kezeléséhez szükségesek” – mondta Thor Schrock, az Allen Band tervezője.

A fenti megoldáson kívül rengeteg – már létező – új ötlettel találkozhatunk a többi, fejlesztés alatt álló újdonságokról nem is beszélve. Szintén elérhető például az okoszokni, ami képes figyelmeztetni a cukorbetegséggel küzdő viselőjét, mielőtt az rosszul lenne, vagy az okosóra, mely rezgéssel jelez, ha elmaradt a gyógyszerek bevétele.

Léteznek természetesen egészen egyedi konstrukciók is, mint például az OMsignal által tervezett póló, ami szövetbe épített szenzoraival képes mérni a stresszt, és egészségügyi információkat továbbít a családtagok vagy az ápolók számára.

Forrás: ReadWrite