Az IoT rázhatja fel az egészségügyi szektort

Az IoT rázhatja fel az egészségügyi szektort

Az IoT rázhatja fel az egészségügyi szektort

egészség

3 perc

Az ágazat technológia fejlődésében kiemelt szerep jut a költséghatékony megoldásoknak, hiszen a legtöbb berendezés, diagnosztikai eszköz jelenleg rendkívül drága.

Hiába teszi lehetővé a tudomány fejlődése sok esetben az otthoni vizsgálatokat, ha túl drága készülékek szükségesek hozzájuk. A Dolgok Internete megoldást jelenthetne a problémára, de – mint minden IoT-vel kapcsolatos fejlesztés esetén –, itt is nagy kihívást jelent a megfelelő adatvédelem. Ahhoz, hogy mind a lehetőségek, mind pedig a kihívások világosabban láthatóak legyenek, érdemes a technológiával kapcsolatban a hármas felosztást alkalmazni. A vizsgálat tárgyát képezhetik maguk az eszközök, a szoftverbázis, illetve a csatlakozáshoz szükséges technikai háttér. 

Orvosi készülékek

Okoseszközök az egészségért

A gyógyászati eszközök egy része az otthon egyszerűen használható kategóriába esik, de idesorolhatók a különböző jeleket kibocsátó implantátumok is. Segítségükkel a páciens egészségi állapota állandó megfigyelés alatt tartható, így a begyűjtött információmennyiség többszörösére növekszik, miközben a személyesen felállított orvosi diagnózisra szánt idő lényegesen csökken. 

Szoftverbázis

Miközben ezeknek az eszközöknek a fejlettsége folyamatosan növekedik, a szoftveres biztonsági megoldásokról ugyanez sajnos nem mondható el. Annak érdekében, hogy a begyűjtött adathalmazt megbízhatóan elemezni is lehessen, a titkosításnak nemcsak megfelelő védelmet kell nyújtania, hanem könnyen és pontosan dekódolhatónak is kell lennie. A helyes fordítás nélkül ugyanis nem jöhetnének létre a kezelés alatt álló személy állapotáról szóló konkrét eredmények, a jelentést hordozó elemzések. 

A csatlakozás kérdései

Ami a kapcsolódást illeti, általában három fő módszer áll rendelkezésre: WiFi, Bluetooth és NFC (Near field communication). A Bluetooth hatékony és széles körben elterjedt megoldás, mely akkor használható jól, ha az eszközök egymás közvetlen közelében vannak. A kórházi környezeten kívül használható például arra, hogy a páciens készüléke az okostelefonra töltse fel az adatokat, mely aztán továbbítani tudja azokat Wifi segítségével. 

Az NFC rádióhullámos szabványgyűjtemény, melybe rövid hatótávú kommunikációs megoldások tartoznak, például okostelefonok és mobilkészülékek között gyakori az NFC-alapú kommunikáció. A megoldás hátránya, hogy a két eszközt nagyon közel kell tartani egymáshoz.

Igény a fejlődésre

A jövőben várhatóan azok a fejlesztők érhetik majd el a legnagyobb sikereket a gyógyászati segédeszközök, diagnosztikai készülékek világában, akik képesek olyan megoldásokat nyújtani, melyek jól integrálhatóak a meglévő rendszerekbe, miközben védelmet is nyújtanak az adatok számára.

Ez változást hozhat a szoftveripar életében is, hiszen azt jelenti, hogy a későbbiekben sokkal szélesebb körű szaktudásra lesz szükség, ami legkönnyebben a munka kiszervezésével oldható meg. Így a nagy cégek IT-osztályairól valamelyest levehető a teher, miközben a biztonsági szolgáltatásokkal az erre szakosodott szakemberek foglalkozhatnak.

Forrás: IoT Tech News