Az IoT-szenzorok szerepe az egészségügyben

Kapcsolódó cikkek

Az IoT-szenzorok szerepe az egészségügyben

Az IoT-szenzorok szerepe az egészségügyben

egészség

1 perc

A BCC Research webináriumok keretében foglalkozott bővebben a témával. Az online szemináriumokon azt vizsgálták, hogy miként segítik az okosmegoldások a szenzorok látványos elterjedését.

Cikkünk első részében a folyamatgyártásról volt szó, a kutatók másik kulcsterületként az egészségügyi fejlesztéseket is górcső alá vették.

Michael Sullivan, a tanulmány szerzője és szerkesztője a szenzorok alkalmazási lehetőségeit és egyre jelentősebb szerepüket elemezte az egészségügyi ágazatban. Ezen a területen az érzékelőket olyan elektronikus alkatrészekként, modulokként vagy alrendszerekként lehet alkalmazni, amelyek képesek észlelni az egészségügyi környezetben és alkalmazásokban bekövetkező eseményeket vagy változásokat. Az IoT-alapú (internet of Things) eszközök segíthetnek a betegek monitorozásában, a terápiás információk adminisztrációjában, a diagnosztikában és a gyógykezelésben egyaránt.

Sullivan szerint a piac 2022-re globális viszonylatban elérheti az 1,9 milliárd dolláros szintet, ami 12,7% összetett éves növekedési rátát jelent. A várakozások alapján a szenzorok mintegy felét távfelügyeletnél, otthoni betegápolásnál, illetve viselhető kiegészítőként alkalmazzák majd.

Az intelligens megoldások elterjedésével párhuzamosan az egészségügyben használt érzékelők száma is növekszik majd. Ez főleg a kapcsolódási lehetőségek fejlődésével és a szabályozási környezet változásával függ össze. Ugyanakkor visszafoghatja a fejlődést, hogy a világhálóra kapcsolódó készülékek, applikációk új kockázatokat, így növekvő kibertámadási felületet jelenthetnek.

A szakértő szerint a különféle trendek egymáshoz kapcsolódása is támogatja a gyors fejlődést. A már meglévő érzékelők piacának bővülése is felgyorsulni látszik, és a Dolgok Internete (IoT) is egyre több helyen van jelen az egészségügyi rendszerben.

Ami biztosan kijelenthető, hogy a különféle világhálóra kapcsolt megoldásokat számos ágazatban lehet kamatoztatni. Ugyanakkor a gyakorlati alkalmazás a piac nyitottságának, valamint a megfelelő biztonság és adatvédelem kialakításának is függvénye.

Forrás: