Biztonsági kérdések az egészségügyben

Biztonsági kérdések az egészségügyben

Biztonsági kérdések az egészségügyben

egészség

2 perc

A virtuális világban is létkérdés a biztonság, az egészségügyben pedig hatványozottan ez az elvárás.

Az emberi alaptermészetből fakadóan mindenki szeretné biztonságban tudni szeretteit, értéktárgyait, megóvni saját és családtagjai egészségét. A legmegfelelőbb gyermekülés kiválasztásától kezdve olyan hétköznapi rutinokig, hogy mindkét irányban körülnézzen, mielőtt átmegy az úton, a biztonság minden szempontból elengedhetetlen.

Gyógyítás okosan - az érem két oldala

A vállalkozások esetén is ugyanez a helyzet, hiszen nem csak immateriális javaikat (például a kritikus üzleti információkat) kell biztosítaniuk, hanem termékeik és munkavállalóik védelmét is garantálniuk kell. Mivel a hangsúly egyre inkább a mobil(abb) munkaerő felé tolódik és a Dolgok Internete is egyre több helyen jelenik meg, így az adatvédelmi kérdések még inkább előtérbe kerülnek. Különösen nehéz helyzetben van az egészségügy, hiszen itt kiemelten fontos a csatlakoztatott eszközökhöz kapcsolódó megfelelő biztonsági protokollok kialakítása.

Az egészségügyi IoT hatalmas növekedés előtt áll: egyes előrejelzések szerint 2020-ra 117 milliárd dolláros iparággá nőheti ki magát, az intézményekben, rendelőkben tárolt betegadatok védelme így hangsúlyozottan lényeges.

Első lépésként megfelelő stratégia kidolgozására van szükség, mely a mobil ökoszisztéma összes csatlakoztatott eszközére vonatkozik. Márpedig mindehhez nem árt például a kétszintű hitelesítési folyamat, illetve az egyedi jelszórendszer vagy éppen az ujjlenyomat-azonosítás. Ezek alkothatják az elsődleges védelmi vonalat.

A következő lépés a hálózat biztosítása. Érdemes titkosított hozzáférési pontokat (APN = Access Point Name) beállítani az IoT-telepítésekhez vagy a mögöttes szolgáltatókhoz csatlakozó infrastruktúrát kiépíteni. Ha ez elmarad, akkor olyan „rések” keletkeznek, melyeken keresztül a hackerek könnyedén hozzáférhetnek az adott készüléken tárolt információkhoz – nem számít, hogy az eszköz fizikai szempontból mennyire védett.

Ezeken felül egyebek közt a vonatkozó betegadatok, egészségügyi nyilvántartások karbantartása és frissítése, az életfunkciók és a gyógyszeradagolás nyomon követése is a kiemelt tényezők közé tartozik – összegezte a Betanews.com.