Budapesten is bevetnék az életmentő drónokat

Kapcsolódó cikkek

Budapesten is bevetnék az életmentő drónokat

Budapesten is bevetnék az életmentő drónokat

egészség

1 perc

A jövőben akár pilóta nélküli repülőkkel is segítené a közterületen rosszul lett emberek ellátását az Országos Mentőszolgálat.

Csató Gábor, a szervezet főigazgatója elmondta, külföldi példák alapján elindult a Főpolgármesteri Hivatallal a gondolkodás arról, hogy a fővárosban is legyen lehetőség félautomata defibrillátort eljuttatni drónnal az utcai rosszullétekhez.     

Az elképzelés szerint a rosszullétnél segédkező laikus életmentőt segítené a drón által szállított defibrillátor, hiszen ezek a repülő eszközök egyes esetekben gyorsabban a helyszínre érkezhetnek, mint a mentőautó.

Csató Gábor hozzátette: az automata repülő a defibrillátort 3-4 perc alatt az életmentés helyszínére tudja juttatni, és a 10 kilométeres repülési hatótávolságot figyelembe véve 3-4 ilyen szerkezettel le lehetne fedi a fővárost.

A főigazgató szeretné, ha jövő év elején elindulhatna a pilot program. Jelenleg hiányzik a drónok működtetéséhez a szabályozási környezet, a technológia adott – számolt be róla az MTI híre alapján a Trend FM portál.