Csuklóra erősíthető orvosi labor

Csuklóra erősíthető orvosi labor

Csuklóra erősíthető orvosi labor

egészség

1 perc

A jó nevű kutatókat és szakembereket foglalkoztató startup, az Echo Labs legújabb fejlesztése magasabb szintre emelheti a viselhető egészségmonitorozó készülékeket.

A cég jelenleg egészségügyi szervezeteknek kínál elemzéseket, amelyek segítségével azok magasabb színvonalú ellátást biztosíthatnak betegeiknek, mindezt kevesebb kórházban töltött nap igénybevételével és kevesebb költséggel. 

Az IoT rázhatja fel az egészségügyi szektort

A startup első generációs viselhető eszközei az életfunkciókat monitorozzák. A továbbfejlesztett változat pedig már arra is képes lesz, hogy csuklón viselve megmondja, mi történik az erekben. Optikai szenzorokat és spektrometriát használva elemzi a vér összetételét és áramlását, de képes mérni a pulzust, a vérnyomást, a légzésszámot vagy akár a vérgáz-összetételt is.  

A gyakorlatban a karkötő egy erős, de kisméretű lámpa és egy szabadalmaztatott algoritmus használatával végzi az elemzéseket. Leegyszerűsítve, a szöveteken keresztülbocsátott elektromágneses hullámok (vagyis a fény) segítségével méri a különböző hullámhosszúságú rezgések visszaverődését, ebből számolja ki a vérben lévő különböző molekulák koncentrációját, és akár napokkal előre is képes jelezni bizonyos problémák bekövetkeztét. 

Jó hír a cukorbetegeknek

Az Echo Labs szerint az algoritmussal akár futás közben is folyamatosan mérhető a vér összetétele, így például a cukorbetegek életét nehezítő, úgynevezett „glükóz-probléma" – vagyis, hogy bizonyos tevékenységek közben a vércukorszint és emiatt az inzulinigény hirtelen megváltozik – néhány éven belül megoldódhat.  

Forrás: ReadWrite