Digitális egészségügy: mit nyerhet a világ?

Digitális egészségügy: mit nyerhet a világ?

Digitális egészségügy: mit nyerhet a világ?

egészség

3 perc

Az egészségügy jövőjét IoT szempontból az adatok jelentik. A különféle viselhető és ellenőrzésre szolgáló eszközöknek köszönhetően a jövőben szinte mindent nyomon lehet követni: a tartózkodási helytől az étkezési szokásokon át az alvási ciklusig.

És mi az eredmény? Adatok áradata, melyekkel valós időben dokumentálhatók egyebek közt az egészségügyi információk is. Olyan ez, mintha a valódi szimpatikus idegrendszerrel párhuzamosan egy mesterséges is működne. A lehetőségek tehát adottak, a kérdés, hogy miként lehet majd hatékonyan feldolgozni ezt a hatalmas adatmennyiséget.

A fejlesztéseknek köszönhetően az orvosi kezelés teljesen egyénre szabható lesz, az intelligens gyógyszeradagoló rendszerekkel azonnal látszik majd, hogy a beteg szervezete hogyan reagál az adott medicinára. Emellett a Big Data (nagy adat) a közellátást is forradalmasíthatja.

Az új szintre lépő elektronikus nyilvántartásnak és valós idejű elemzéseknek köszönhetően nemcsak lokálisan, a páciensekre lebontva, hanem globális szinten is látható lesznek a tendenciák, a folyamatok kimutatásához pedig nem kellenek hónapokat vagy sok esetben éveket várni. Ez az ellátás gyorsaságát és színvonalát is javítja, előremozdítja a kutatásokat, és az egészségügyi információk halmaza a gyakorlatban (tehát a vizsgálati folyamatokban) is használható eszközzé válhat.

Az igazán jelentős változás pedig akkor várható, ha a különféle adatokat hatékonyan összefuttatják. A kulcsszó itt is az összekapcsolódás: ha (megfelelő adatbiztonság mellett) mindenkiről kikereshető lenne az összes egészségügyi információ, és ezek között gyorsan lehetne keresgélni, illetve a kiértékelés is néhány gombnyomással megoldható lenne, akkor sokkal követhetőbbé válnának a beteg utak, időben megelőzhető lenne egyes betegségek kialakulása vagy gyorsabbá válna a gyógyítás.

Magyarázni sem kell, hogy mindez milyen jelentős költségmegtakarítást és hatékonyságjavulást hozna az ellátó rendszerekben, amire egyre égetőbb szükség van világszerte.

Ahhoz viszont, hogy a technológia ilyen szinten beépüljön az egészségügybe, nem kerülhető meg az állami szerepvállalás, a társadalmi hozzáállás megváltoztatása, illetve az orvosoknak is új nézőpontból kell közelíteniük a gyógyítási folyamathoz. Tudomásul kell venniük, hogy ezentúl a világhálóra kapcsolt gépek, adatgyűjtő szenzorok is egyre nagyobb szerephez jutnak a prevencióban és a kezelés során.

Természetesen az a sokszor emlegetett kérdés sem hagyható ki, hogy az okos és mindennel összekapcsolt világ mennyire lesz hatással a magánélet védelmére, hiszen gyakorlatilag minden szívdobbanás és egészségügyi paraméter követhetővé válik. Jogosan lehet olyan érzése sokaknak, hogy többé semmi sem marad titokban. Arról nem is beszélve, hogy a sok adattal hatalom is jár, és vélhetően lesznek olyanok, akik mindezt magukénak akarják majd tudni.

Forrás: blogs.wjs.com