Díjat kapott a látássérülteknek fejlesztett okosszemüveg

Kapcsolódó cikkek

Díjat kapott a látássérülteknek fejlesztett okosszemüveg

Díjat kapott a látássérülteknek fejlesztett okosszemüveg

egészség

3 perc

Magyar feltaláló lett az év innovátora az Európai Üzleti Csúcstalálkozón.

Imre Krisztián az elismerést az EVA megálmodásával érdemelte ki. Ez egy olyan, gépi látást alkalmazó okosszemüveg, amely a vakok és látássérültek beltéri és kültéri mobilitását segíti.

Az Európai Üzleti Csúcstalálkozó (European Business Summit) keretében idén először adták át „Az év európai vezetői” díjakat, ezzel elismerve az üzleti, politikai, vállalkozói és innovációs élet kiemelkedő eredményeit. Ezek közül nyerte el Imre Krisztián, az EVA Vision alapító ügyvezetője „Az év innovátora” díjat.

Mesterséges intelligencia is segíti a látássérülteket

„Az Extended Visual Assistant egy mobiltelefonhoz csatlakoztatható okosszemüveg, amely mesterséges intelligencia segítségével dolgozza fel a környezet információit, majd ezekről élőszóban tájékoztatja a viselőjét” – mondta a fejlesztő.

A Vakok Európai Szövetsége (EBU) szerint Európában mintegy 30 millió látásában akadályozott ember él. Számukra a legtöbb hétköznapi tevékenység, így az utazás és a városi közlekedés már önmagában is nagy kihívást és ezzel együtt stresszt is jelent.

„A látáskorlátozottak körülbelül 30%-a sajnos el sem hagyja az otthonát segítség nélkül, miközben a szociális segítők száma egyre csökken, és sajnálatosan a vakvezető kutyák kiképzése sem tud megoldást adni a tömeges igényre. Éppen ezért mi olyan megoldásban gondolkodtunk, ami bárki számára segítséget nyújthat a beltéri és kültéri tájékozódáshoz egyaránt. Az eszközzel az volt a célunk, hogy azokat a tárgyakat, mindennapi helyzeteket is felismerhetővé tegyük, amelyek tapintás vagy hallás útján nem érzékelhetők, mint például egy járdára behajló faág, egy lépcső vagy egy szinte zajmentesen közlekedő, az utakon egyre nagyobb számban előforduló elektromos autó” – részletezte Imre Krisztián.

Közös munka a Bay Zoltán Kutatóintézettel

„Jelenleg a szoftveres és hardveres fejlesztés párhuzamosan halad, amihez nagyban hozzájárul, hogy együttműködünk a Bay Zoltán Kutatóintézet VUK projektjével (Látássérült embereket támogató keretrendszer), amely magyar, angol és német nyelven működő beltéri navigációt és közlekedést segítő térinformációs rendszert dolgoz ki. A mostanihoz hasonló elismerések és bemutatkozási lehetőségek így abban nyújtanak segítséget, hogy bővítsük kapcsolati rendszerünket és a finanszírozási forrásokat az eszköz továbbfejlesztéséhez és teszteléséhez” – hangsúlyozta az ügyvezető.

A jelenleg a Start it @K&H inkubátorban működő fejlesztőcsapat megoldásának célja, hogy tömegesen segítse a látáskorlátozottak önálló tájékozódását.