DokiApp: azonnal segít az online orvoslás Ubere

Kapcsolódó cikkek

DokiApp: azonnal segít az online orvoslás Ubere

DokiApp: azonnal segít az online orvoslás Ubere

egészség

3 perc

Ha visszatekintünk 2020-ra, akkor kezdjük megszokni a távmunkát, az online ételrendelést, de akkor miért ne konzultálhatnánk orvosunkkal, pszichológusunkkal is online? A nemrég indult DokiApp, az online orvoslás Ubere épp erre kínál megoldást. A telemedicina applikáció nem sokkal az indulást követően neves elismerésben is részesült, és elnyerte nemrég az idei Vodafone Digitális Díj Digitális Társadalom kategóriájának a fődíját.

Az applikációnak köszönhetően ma már nemcsak az online áruházak termékei között böngészhetünk otthonunkban, hanem videótelefonáláson keresztül, várakozás nélkül konzultálhatunk orvosokkal és pszichológusokkal időtől és lokációtól függetlenül. A szolgáltatás okostelefonról és számítógépről is elérhető, így egy betegség vagy panasz jelentkezésekor akár néhány percen belül valódi szakembert kérdezhetünk a problémánkról.

Az online egészségügyi megoldások – vagyis a telemedicina – piaca évről évre növekszik, a koronavírus kirobbanásával pedig exponenciálisan megnőtt az igény az ilyen típusú alkalmazások használatára. Egy amerikai kutatás szerint az elmúlt hónapokban 18%-ról 30%-ra emelkedett azon páciensek száma, akik kipróbálnának valamilyen ehealth-szolgáltatást. Sőt, 11%-ról 17%-ra nőtt azon páciensek száma is, akik már éltek is ilyen jellegű szolgáltatással.

Szintén érdemes kiemelni, hogy minden második válaszadó orvosok nyilatkozott úgy, hogy a vírus miatt hozott korlátozások következtében kezdett el telemedicina szolgáltatást használni – mindezt úgy, hogy előtte semmilyen tapasztalata nem volt e téren.

A jelenlegi tendenciák alapján a szakemberek azt jósolják, hogy 2030-ra az egészségügyi szolgáltatások 50%-az online térbe fog átterelődni, ami hatalmas áttörést fog hozni az orvos-beteg konzultációkról alkotott eddigi képünkben.

„A DokiAppot azzal a céllal hoztuk létre, hogy szakszerű és minőségi online egészségügyi szolgáltatásokat nyújtsunk az embereknek. Az applikáció a lehető legrövidebb úton köti össze a pácienseket a szakemberekkel, ezáltal megbízható iránymutatással szolgál, amikor arra a legnagyobb szükség van. Kiváltképp fontos ez a jelenlegi helyzetben, a járvány második hullámában, hiszen a tapasztalt orvoskollégák felkészülten tudják útbaigazítani a pácienseket az esetleges felső légúti tünetek esetében vagy bármely további egészségügyi kérdésben” – mondta Somogyi Tibor, a DokiApp alapítója.

Az alkalmazás jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint hogy a Vodafone Magyarország Alapítvány által életre hívott Vodafone Digitális Díj egyik kategóriájának fődíjasa lett. A díj keretében olyan innovatív digitális megoldásokat kerestek, amelyek a teljes társadalom javát szolgálják, illetve a digitális eszközök használata révén megkönnyítik mindennapjainkat.

Az alkalmazás nemcsak fizikai panaszok esetén nyújt segítséget: az applikáción belül pszichológusokkal is van lehetőség konzultálni, így a mentális egészség megőrzésével kapcsolatban is kérhetünk támogatást ebben a nehéz, korlátozásokkal teli időszakban.

A jelen helyzet a háziorvosok, pszichológusok elérhetőségét is nagyban megnehezíti, a szakemberek leterheltek, sok esetben nehéz akár csak telefonon is egyeztetni velük. A DokiApp erre a problémára nyújt megoldást: lehetőséget biztosít az orvos-beteg konzultációra – mindezt magas felhasználói élmény mellett, kiberbiztonsági szempontokat figyelembe véve.

Hogyan lehet az egészségügyi szakemberekkel konzultálni?

Az applikációban vagy a szolgáltatás weboldalán kiválaszthatjuk, hogy orvossal vagy pszichológussal szeretnénk beszélni, majd az előre felsorolt általános panaszokból kiválaszthatjuk a ránk illőket, emellett pedig szövegesen kifejtve, képpel kiegészítve is megoszthatjuk a problémánkat.

Ezt követően néhány percen belül felkeresi a pácienst az a szakember, aki kérdések és kamerakép segítségével feltérképezi az állapotot, majd a konzultációt követően írásban foglalja össze a véleményét és a tanácsait a beteg számára. Az app egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell előre időpontot foglalni, vagy napokat várni a szakorvosi véleményre, hiszen a rendszer sajátossága, hogy azonnal (on demand) összeköti a platformon elérhető szakembereket a várakozó betegekkel.

A DokiAppon keresztül egy 10-15 perces orvosi konzultáció ára 5 ezer forint, egy 20-30 perces pszichológiai konzultáció ára pedig 6 ezer forintba kerül.