Egészség és hosszú élet a szenzorok jóvoltából

Egészség és hosszú élet a szenzorok jóvoltából

Egészség és hosszú élet a szenzorok jóvoltából

egészség

2 perc

Az intelligens érzékelők lehetővé teszik, hogy az egészségügyi szakemberek távolról is figyelemmel kísérjék betegeik állapotát, a viselhető fitnesz kiegészítők pedig hozzájárulnak az egészségesebb életmód kialakításához.

Azok a technológiák, amelyeket arra terveztek, hogy az idősek, illetve az otthon élő betegek életét meghosszabbítsák, hatalmas sikereket értek el. Ez aligha tűnik meglepőnek annak fényében, hogy a kanadaiak csaknem 15 százaléka most már 65 éves, vagy ennél idősebb – ez az arány pedig a jelenlegi előrejelzések szerint 23 százalékosra növekedhet a következő két évtized folyamán. Az érzékelők új generációja képes rá, hogy jelezze, ha az otthon élő páciens állapota rosszabbra fordul, és erről akár értesítést is küld az ellátásért felelős ápolóknak, valamint az egészségügyi szakembereknek.

Angyali gondoskodás cukorbetegeknek >>A Philips – amely főként az izzóival és elektromos fogkeféivel szerzett hírnevet magának – egy olyan gyógyszeres dobozt alkotott, amely automatikusan kinyílik akkor, ha eljött a tabletták bevételének ideje, és külön értesítést küld az ápolónak vagy a családtagoknak, hogy a beteg beszedte az orvosságot. A holland társaság nemrég hozta létre egészségüggyel foglalkozó leányvállalatát Philips Healthcare néven, amely már most piacvezetőnek számít a területen. A cég azon fáradozik, hogy olyan kezelőfelületet – interfészt – találjon, melyet a folyton a telefonjukon lógó fiataloktól kezdve a degeneratív betegségekben, vagy időskori elbutulásban szenvedők egyaránt könnyedén használhatnak.

A vállalkozás szenzorait az igényeknek megfelelően lehet finomítani, csakúgy, mint az újszülött osztályokon alkalmazott érzékelőket, amelyekkel megfigyelik a koraszülött csecsemőket. Mivel az eszközöket nem lehet közvetlenül a bőrön elhelyezni, a szenzorok olyan nagy felbontású kamerákat használnak, amelyek a bőr színétől kezdve figyelik a babák légzését és a testhőmérsékletét is, továbbá riasztják a nővéreket, ha bármilyen, aggodalomra okot adó változás következik be.

A gyógyszeradagoló a mobilon is üzen >>Ezek a készülékek végső soron segítenek az ápolóknak és az orvosoknak abban, hogy jobban ellássák és távolról is figyelemmel kísérjék az otthonukban, illetve a kórházakban tartózkodó betegeket és az állapotuk alakulását. A New York-ban lévő Presbiteriánus Kórházban például már olyan intelligens ágyakat helyeztek el a kórtermekben, amelyek azonnal értesítést küldenek a gondozóknak, hogyha a páciens felébredt. A várakozások szerint ráadásul a szenzorok átlagos költsége a következő évek során tovább fog csökkenni, a mostani 50 centes szintről akár 38 centig 2020-ra.

Eközben az olyan fizikai aktivitást nyomon követő fitnesz kiegészítők is taroltak a piacon, mint a FitBit okos karpántja, az Apple Watch okosóra és a Suunto. Az intelligens készülékek eddig már több mint 2 milliárd dolláros hasznot hajtottak a fejlesztő cégeknek, világszerte 84 millió darabot adtak el belőlük. Az eszközök nyomon követik a szívritmust, az alvási periódusokat, a fogyókúrát és a speciális diétákat, meg még sok egyebet, majd az adatokat egy okostelefonos applikációra továbbítják.

Hamarosan ezeket az információkat akár közvetlenül is el lehet majd küldeni az egészségügyi szakembereknek, illetve a biztosítóknak, akik sokszor csak a beteg saját bevallására tudnak támaszkodni, miszerint rendszeresen – hetente négyszer – végez testmozgást, és mindig inkább a lépcsőt mássza meg liftezés helyett. Az amerikai John Hancock életbiztosító – a Manulife leányvállalata – 15 százalékos prémiumot kínál azoknak az ügyfeleinek, akik önként vállalják, hogy elküldik az adatokat számukra, amelyek bebizonyítják, hogy valóban egészséges életmódot folytatnak.

Ha kíváncsi a további részletekre, olvassa el korábbi cikkeinket is!

Komoly kihívások elé néz még a Dolgok Internete >>

Így lopózik be az otthonokba és irodákba az IoT >>

Egyik napról a másikra újulnak meg a gyárak >>

Bevetették magukat az autóipari nagyágyúk >>

Okosvárosok a jövő országútján >>

Repülőkön és vasúton is tarol a Dolgok Internete >>

Forrás: The Globe and Mail