Egészségmegőrzés okosan – Mire érdemes figyelni?

Egészségmegőrzés okosan – Mire érdemes figyelni?

Egészségmegőrzés okosan – Mire érdemes figyelni?

egészség

1 perc

Az egészségügy területén is egyre több szenzorokkal ellátott termék jelenik meg, így a felhasználók már okostelefonjuk segítségével is odafigyelhetnek magukra.

A Kinsa okoslázmérőjének segítségével például a kapcsolódó alkalmazásban rögzíthetők a mérések, a különféle gyógyszeres kezelésekre vagy egyéb tünetekre vonatkozó információk, amelyek aztán továbbíthatók a kezelőorvosnak.

Életmentő fejlesztések az orvostudományban

De az okoshőmérő csak egy az új „high-tech” eszközök közül: a terhességi tesztek között is elérhetők már olyan változatok, melyekhez tartozik egy applikáció, ahol az eredmények azonnal ellenőrizhetők.

Az előre beletöltött adrenalinos oldatot tartalmazó, allergiás vészhelyzetek megoldására szolgáló EpiPen-nek is van már csatlakoztatott változata, mely hangjelzéssel figyelmezteti tulajdonosát, hogy ne felejtse otthon az életmentő gyógyszert. Vagy kiemelhető a L’Oreal UV-sugárzást mérő intelligens tapasza, mely rögtön jelzi viselőjének, ha túl sokat tartózkodna a napon.

Természetesen ezeknél az okoseszközöknél felmerülhet a felhasználóban, hogy vajon ki fér hozzá az így nyert információkhoz, hiszen az is előfordulhat, hogy az adott alkalmazás nemcsak az egészségügyi, hanem a telefonon található összes adatot (SMS-ek, névjegyzék, hívásnaplók) összegyűjti. Egy nemrég megjelent tanulmány arra világított rá, hogy a kapcsolódó adatvédelmi rendelkezések egyelőre még eléggé kidolgozatlanok, vagy teljesen hiányoznak, és az sem egyértelmű, hogy a törvényi szabályozás mennyire terjed ki az új megoldásokra.

Tény, hogy az ilyen típusú készülékek jelentősen megkönnyítik az életet, vagy akár életmentőek is lehetnek, használatuk előtt azonban nem árt tájékozódni, hogy kinek a kezébe is kerülnek az érzékeny adatok.

Forrás: Wink News