Egészségügyi szenzorok: karnyújtásnyira a megoldás

Kapcsolódó cikkek

Egészségügyi szenzorok: karnyújtásnyira a megoldás

Egészségügyi szenzorok: karnyújtásnyira a megoldás

egészség

1 perc

M2M Zóna műsorunkban folytattuk az érzékelőkről szóló sorozatunkat.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A mostani epizódban az egészségügyi szenzorokról volt szó. Egyre nagyobb adatmennyiséget szolgáltatnak, de ennél fontosabb, hogy mennyire megbízhatóak. És mit hoz a jövő? A műsorból kiderül, hogy amit jövőnek gondolunk fejlesztés szintjén, már a jelen. Igaz, elterjedésükre még várni kell.

Az okosórák, okoskarpántok, aktivitásmérők szenzorai is egyre fontosabb szerepet töltenek be. Ezek az érzékelők rengeteg adatot gyűjtenek a viselőjük egészségi állapotáról és számos paraméterről – így például vérnyomásról, pulzusról, testhőmérsékletről stb.

„Az egészség nagyon fontos témának számít, kezdve azzal, hogy valaki mennyit mozog, sportol-e. A következő fontos terület az orvosi diagnosztikát duplikálni próbáló szenzorok. A mérések közül a pulzus a leggyakoribb, de vannak olyan viselhető eszközök is, amelyek például erős LED fény segítségével a vér oxigénellátottságát monitorozzák” – mondta Varga Péter, az Objection Kft. ügyvezetője.

A Trend FM műsorában szó volt arról is, hogy a viselhető eszközök egyre több mindent helyben kiértékelnek, és egyre inkább a gépi tanulást, a tanuló algoritmusokat használják. A mérések megbízhatósága is javul, de továbbra is érdemes a sokat ígérő marketing és a szakemberek általi hitelesítés között különbséget tenni.

Hallgassa meg a múlt heti adást is, amelyben az okostelefonok főbb érzékelőiről volt szó, így a többi közt a kamerákról, az optikai szenzorokról, a lépésszámlálásról, a 3D-s arcfelismerésről és az iránytűről is beszélt a szakértő.