Egy újabb innováció, ami könnyebbé tehetné az idősgondozást

Kapcsolódó cikkek

Egy újabb innováció, ami könnyebbé tehetné az idősgondozást

Egy újabb innováció, ami könnyebbé tehetné a betegápolást és az idősgondozást

egészség

2 perc

A szenzortechnológiával felszerelt ágyak forradalmasíthatják a gondozást az idősotthonokban, kórházakban és otthoni körülmények között egyaránt. Az ágyak olyan távfelügyelet részét is képezhetik, amely azonnali figyelmeztetést küld, ha a betegnek segítségre van szüksége. A fejlesztést Ausztráliában tesztelik.

A Smart Inclining Bed ágyakat klinikai körülmények között is tesztelni fogják. A fejlesztés a Get To Sleep Easy nevű startup kísérleti terméke. A cég nem titkolt célja, hogy a kórházak falain kívül, szélesebb körben is elérhetővé tegyék az innovációjukat. A fekvőhellyel megelőzhetők vagy még időben orvosolhatók az olyan körülmények és események, amelyek akár végzetesnek is bizonyulhatnak az idősek esetében. Ilyen például az ágyról való leesés vagy a fekvés miatti fekélyek kialakulása.

Az okoságy a beépített motorok és a levegőfúvás kombinációjának köszönhetően emeli fel a beteget. Az alján található szenzorok pedig monitorozzák a mozgást, a pulzust és a légzést. Ha valakinél felfekvés alakulna ki, leesne az ágyról vagy leállna a légzése, az ágy a kapcsolódó applikáción keresztül azonnal riasztja a gondozót.

A Sydney-ben található Új-dél-walesi Egyetem hallgatója, Nikhil Autar saját tapasztalataira támaszkodott a tervezéskor. Az orvostanhallgatónál ugyanis 17 éves korában leukémiát diagnosztizáltak. Az évekig tartó kezelések során a férfi többször is leesett az ágyról, és felfekvések is kialakultak nála.

A kapcsolódó Centered Around You nevű alkalmazás révén a családtagok, a barátok és a gondozók folyamatosan nyomon követhetik a beteg állapotát. Az applikációban a helyi szintű szervezetekről és szolgáltatásokról is elérhetők információk. Továbbá tippeket is lehet kapni a megfelelő erősítő gyakorlatokhoz, étrendhez és alváshoz is.

A tervek szerint az ágy olyan készülékek és szenzorok hálózatához is kapcsolódik majd, amely monitorozza például a vérnyomást, a pulzust, a vércukorszintet és még a beszédhang változását is. Így képes lesz azonosítani a stroke-ot is, hogy a betegek még időben segítséghez juthassanak.

Fotó: illusztráció (123RF)