Egyre több embernek segít az egészségügyi távfelügyelet

Kapcsolódó cikkek

Egyre több embernek segít az egészségügyi távfelügyelet

Egyre több embernek segít az egészségügyi távfelügyelet

egészség

2 perc

A Berg Insight kutatása szerint számuk 2020-ban elérte a 45,6 milliót, 2026-ban pedig már a 115 milliót is meghaladhatja.

A piackutató vállalat olyan telemedicinás, mobil-egészségügyi (mHealth) programokban részt vevő pácienseket vizsgált, akik a terápia részeként világhálóra csatlakoztatott eszközöket használtak.

A leggyakrabban alkalmazott fejlesztések az alvásfigyelésre, a vércukorszint és a beültethető szívritmus-szabályozók (CRM) monitorozására alkalmazható készülékek állnak. Az alvásterápia területén a kutatás szerint a ResMed és a Philips tekinthető piacvezetőnek. A kapcsolódó felhasználók száma 2020-ban 23,5 millió főre nőtt.

A második legnagyobb szegmenst a cukorbetegek önellenőrzését szolgáló okoskészülékek jelenti. Ezen a területen az elmúlt években gyors növekedés következett be. A távfelügyeleti megoldások felhasználóinak számát 6,2 millió főre becsülik.

A felmérés szerint a folyamatos glükózmonitorozási (CGM) rendszer főbb márkái az Abbott és a Dexcom. A CRM-piac zászlóvivői közé pedig a Medtronic, a Boston Scientific és az Abbott cégek tartoznak.

Samuel Andersson, a Berg Insight IoT-elemzője szerint az egyik legígéretesebb szegmenst a gyógyszeres terápia távfelügyelete (compliance) jelenti. Ezen a területen várható a legjelentősebb növekedés a következő öt évben. Egyéb mobil-egészségügyi kategóriák közé tartozik a többi között az EKG, a távegészségügyi szolgáltatások és a vérnyomásfigyelés is.

Az okoseszközök több mint fele mobilkapcsolaton keresztül kommunikál. A tanulmány adatai szerint 2020-ban az mHealth-eszközök száma elérte a 24,1 milliót. A következő hat évben várhatóan a saját készülékekre – így például okostelefonra épülő – megoldások (Bring Your Own Device – BYOD) piaca fog a leginkább növekedni, ezen a téren 22,1%-os összetett éves növekedési rátát (CAGR) prognosztizálnak.

„A BYOD alacsony költségekkel jár és jól alkalmazható például cukorbetegség vagy asztma esetén. Ezek – több más krónikus betegséggel ellentétben – jellemzően a fiatalabb korosztályt is érintik. Tapasztalataink szerint sok beteg szívesebben használja a saját okostelefonját ahelyett, hogy egy kifejezetten távfelügyeleti célra készült eszközt hordana magával” – tette hozzá az elemző.

Becsléseik szerint a távfelügyelet alatt álló betegek esetén 16,8%-os CAGR-rel lehet számolni, így az ebbe a körbe tartozó páciensek száma 2026-ra elérheti a 115,7 milliót.

Forrás: