Egyre több területen használható az okostapasz

Egyre több területen használható az okostapasz

Egyre több területen használható az okostapasz

egészség

1 perc

A bélyeg méretű matrica segítségével nyomon követhető a betegek egészségi állapota, de akár belépőként is használható különféle sporteseményeken vagy koncerteken.

A szabadalmaztatott technológia az MC10 nevű céghez köthető, mely idén rukkolt elő a L’Oreal kozmetikai céggel közösen kifejlesztett UV-tapasszal. A fejlesztés az NFC-technológia révén tárolja és továbbítja az okostapasz által összegyűjtött adatokat, amelyek így az NFC-olvasók vagy NFC-képes intelligens eszközök által érhetők el.

A fejlesztők az esetleges biztonsági aggályokról sem feledkeztek meg, az eszközt beépített adatvédelmi funkcióval látták el: ha a felhasználó leszedi bőréről a matricát, azzal a rajta található adatokat is megsemmisíti, így azokhoz illetéktelenek a későbbiekben sem férhetnek hozzá.

Korábban is volt már példa egyetemi és különféle projektmunkák keretében hasonló típusú kiegészítők fejlesztésére, de ezeket a darabokat sok esetben csak meghatározott célra lehetett használni, például sportolók túlterhelésének ellenőrzésére vagy a nagyközönség számára is elérhető verzió esetén a pulzus nyomon követésére.

Az úgynevezett WiSP (= Wearable Interactive Stamp Platform) fejlesztés abban tér el a korábbiaktól, hogy számos felhasználási lehetőséget rejt magában. A négyrétegű tapasz második rétegében található a jeladó és az NFC-chip, mely egy vékony rétegű orvosi minőségű ragasztó segítségével tapad a bőrre, így megfelelően rugalmas és képes alkalmazkodni az emberi mozdulatokhoz. A harmadik réteg tartalmazza a testreszabható grafikus részt, a negyedik pedig az UV-védőfóliát.

Az okostapasz akár két napon keresztül is viselhető folyamatosan, zuhanyzás és alvás közben is a helyén marad.

Forrás: Gizmag