Még többet kell tudniuk a viselhető eszközöknek

Kapcsolódó cikkek

Még többet kell tudniuk a viselhető eszközöknek

Még többet kell tudniuk a viselhető eszközöknek

egészség

2 perc

Egy amerikai kutatás szerint a viselhető eszközök piaci sikeréhez elengedhetetlen, hogy azok használható és pontos egészségügyi adatokkal is szolgáljanak. A 2016-os 42 százalékkal szemben idén már a megkérdezettek 63 százaléka rendelkezett valamilyen testen hordható okoseszközzel.

A Valencell online kutatása 826 amerikai fogyasztót kérdezett a technológiával kapcsolatos véleményéről és preferenciáiról. A 18 és 65 év közti korosztályt célzó felmérés utánköveti a cég két évvel ezelőtti adatgyűjtését.

A válaszadók 65 százaléka állította, hogy az eszközt egészségügyi állapotának monitorozására, pulzusmérésre vagy valamilyen egészségügyi problémájának követésére vásárolta.

A célok között szerepelt az is, hogy a beszerzett készülékkel megakadályozza egy későbbi probléma kialakulását. A megkérdezettek 67 százaléka gondolja úgy, hogy viselhető kiegészítője miatt jobban odafigyel magára, és az eszköz pozitív hatással van egészségi állapotára és aktivitására.

Nőnek az elvárások

A már korábban kimutatott, a fogyasztók által vásárolt szerkezetek és az egészségügyi készülékek piaca közti konvergenciát erősítette meg Dr. Steven LeBoeuf is.

A piackutató cég társalapító-elnöke hozzátette: a vevők egyre többet várnak el viselhető (wearable) és „hallható” (hearable) eszközeiktől. Igénylik, hogy azok ne csak a teljesítményükre vagy fittségükre legyenek hatással, hanem javítsák is az egészségi állapotukat.

Minél több, annál jobb

A leghasznosabb funkciónak a pulzusmérést és a lépésszámlálást tartják, de ezeknél a legalapvetőbb funkcióknál azért ma már többet várnak el a fogyasztók.

A korábbinál 9 százalékkal többen, a kérdezettek 55 százaléka szeretne vérnyomásáról is képet kapni. Ugyanakkor stressz-szintjére a korábbinál kevesebb ember, 55 helyett 50 százalék kíváncsi. 49 százalékot érdekel a szíve egészsége, míg az érintettek egyharmada örülne annak, ha pontos képet kaphatna vércukorszintjéről.

A kérdésekre válaszolók 76 százaléka bízik a kapott adatok pontosságában. Ez azért is fontos, mert azoknak, akiknek még nincs viselhető kiegészítőjük, több mint fele szívesen használna ilyet, ha biztos lehetne annak pontosságában.

A karkötők helyét az órák veszik át

Az adatok alapján a résztvevők 60 százalékának volt vagy van valamilyen hordható IoT-eszköze. A csatlakoztatott órák egyre népszerűbbek, míg 2016-ban 32 százaléknak, ma már 53 százaléknak van ilyen. Az okoskarkötőket viszont a korábbi 52 százalék helyett ma már csak 45 százalék viseli.

Azok közül, akik még nem rendelkeznek „intelligens viselettel”, tízből hatan okosórát vennének. Az általuk elvárt tulajdonságok közül a legfontosabbnak a pontosságot, a hosszú akkumulátoridőt és a kényelmet említették.