Egyre valóságosabb a bionikus kéz

Egyre valóságosabb a bionikus kéz

Egyre valóságosabb a bionikus kéz

egészség

1 perc

Egy brit nő életében először biciklizett, a hétköznapi tevékenység különlegességét az adta, hogy ebben egy speciális kézprotézis is segített.

A 29 éves londoni Nicky Ashwell a Steeper szakértőinek köszönhetően immár mindkét kezét tudja használni. A hölgy úgy nyilatkozott, hogy leginkább az lepte meg, hogy egészen apró dolgokat is képes megcsinálni.

Nicky jobb kéz nélkül jött a világra és eddig olyan protézist használt, amelyet nem lehetett mozgatni, az új, anatómiailag illeszkedő bionikus műkar viszont egyedülálló pontosságot és természetes mozgást tesz lehetővé – számolt be róla a The Guardian.

A protézis rendkívül könnyű, egy táblacsoki súlyával hasonlítható össze. Miniatűr alkatrészeinek köszönhetően a kézfej pontos vázszerkezetét képezi le, így a valódihoz nagyon is hasonló mozdulatokat lehet vele tenni.

Így Nicky immár olyan – másoknak teljesen természetes – dolgokra is képes, mint az evőeszközök használata, a pénztárca kinyitása, kisebb csomagok megemelése vagy akár a biciklizés.

A Steeper műszaki igazgatója, Ted Varley szerint az innováció célja a minél pontosabban illeszkedő, minél valósághűbb eszköz létrehozása, amely funkcióiban is sokat tud. A korszerű technológia segítségével kialakított kézfej mérete a korábbi protéziseknél kisebb, kifejezetten a nők, illetve a kamaszok anatómiai adottságainak megfelelően lett kialakítva.