eHealth: Ismerje meg az elektronikus egészségügy előnyeit

eHealth: Ismerje meg az elektronikus egészségügy előnyeit

eHealth: Ismerje meg az elektronikus egészségügy előnyeit

egészség

2 perc

A gépek közötti kommunikációra épülő készülékekkel a betegek folyamatosan nyomon követhetik egészségi állapotuk alakulását, az orvosok pedig akár távolról is beavatkozhatnak vészhelyzet esetén a páciensek kezelésébe.

Az utóbbi időben egyre többet lehet hallani az elektronikus egészségügy, vagyis az eHealth megoldások előretöréséről. A 2000-es évek elején létrejött kifejezés azokat az egészségügyben alkalmazott innovatív információs és kommunikációs technológiákat foglalja magában, amelyeket más iparágakban, többféle módon is fel lehet használni. A korszerű, gépek közötti adatátvitelre épülő készülékeknél a legalapvetőbb cél, hogy javítsák az ellátás minőségét, továbbá hatékonyabbá és eredményesebbé tegyék az egészségügyi rendszerek működését világszerte.

Szívesen olvasna még a témáról? Digitális egészség: gyógyítás M2M-mel >>A modern eszközök egyik legfőbb előnye a betegek szemszögéből nézve, hogy a valós idejű adatátvitelnek köszönhetően folyamatosan figyelemmel kísérhetik az egészségi állapotuk alakulását. Így például sokkal aktívabban részt tudnak venni a terápia folyamatában. Az intelligens megoldások olyan betegek számára is megkönnyítik az ellátást, akiknek fizikai korlátaik miatt nem mindig volt lehetőségük a személyes konzultációra orvosukkal. A távdiagnosztikai és felügyeleti rendszerek lehetővé teszik, hogy a szakértők az idősebbeket távolról is kezelhessék, és segítenek a demenciában szenvedőknek mentális egészségük megtartásában, illetve állapotuk nyomon követésében.

Az eHealth megoldásoknak köszönhetően az orvosok távolról is kapcsolatba tudnak lépni a betegeikkel, megválaszolhatják a felmerülő kérdéseket, ráadásul vészhelyzet esetén azonnal beavatkozhatnak. A páciensek egészségi állapotára vonatkozó adatok összegyűjtése és elemzése hozzájárulhat a folyamatban lévő kísérletek és kutatások finomításához, hiszen az egészségügyi szakemberek olyan információk birtokába juthatnak, amelyekre korábban nem volt rálátásuk.

Ezen felül a korszerű készülékekben hatalmas potenciál rejlik, hogy hatékonyabbá és eredményesebbé tegyék az ellátást, ezzel jelentős terhet emelhetnek azoknak a válláról, akik az európai egészségügyi költségvetésekért felelnek.

Nem csak pénzkérdés: hová tart az egészségügy? >>Kockázatok és mellékhatások

A nyilvánvaló előnyök mellett azonban érdemes szót ejteni az elektronikus egészségügy korlátairól és hátulütőiről is. Felmerül ugyanis az a kockázat, hogy a távfelügyeletet lehetővé tévő készülékek elterjedése sokkal személytelenebbé teszi az ellátást, a betegek pedig elszigetelve érezhetik magukat. Ez különösen negatív hatással járhat azok esetében, akik egyébként is komoly problémákkal küzdenek, ráadásul szembemegy azokkal a törekvésekkel, amelyek a betegek és orvosok közötti kapcsolat javítására irányulnak.

A modern eszközök várható előnyeit nem lehet maradéktalanul kiaknázni akkor, hogyha az új megoldások nem kellően felhasználóbarátak, nem az egészségügyi szakemberek és az ellátottak érdekeit helyezik a középpontba, és nem elérhetőek a világ bármely pontjáról. Emellett arra is szükség van, hogy mindkét fél magabiztosabbá váljon az eHealth készülékek mindennapi használatában, és akár külön tréningekkel segítsék a szükséges ismeretek elsajátítását.

Érzékeny adatok

A felhasználók jelentős részének továbbá komoly fenntartása van azt illetően, hogy az eszközök által továbbított személyes adatok nem kerülhetnek-e illetéktelenek kezébe. Ebből a szempontból tehát alapvető fontosságú, hogy a fejlesztők gondoskodjanak a betegadatok biztonságáról és védelméről, hogy a páciensek elkezdjenek megbízni a korszerű technológiákban.

Forrás: European Parliamentary Research Service