Elektronikus tetoválás – fájdalommentes és még hasznos is

Elektronikus tetoválás – fájdalommentes és még hasznos is

Elektronikus tetoválás – fájdalommentes és még hasznos is

egészség

3 perc

Az orvosi kivizsgálásokat vagy akár a bankkártyákat is kiválthatja egy új technológia, ami speciális tetoválások segítségével szenzorokat juttathat a páciensek bőrére.

A Chaotic Moon fejlesztő cég Tech Tats elnevezésű, tetováláshoz hasonló megoldása viselője bőréhez tapadva egyfajta elektronikus áramkört hoz létre. A – természetesen nem végleges – tetoválás ezen felül egy mikroprocesszort is tartalmaz, amelyet az alkotók olyan területeken kívánnak hasznosítani, mint például az egészségügyi megfigyelés vagy a fizetési műveletek.

Chipet a bőrünk alá? Ezért megéri

A vállalat kreatív szakértője, Eric Schneider úgy véli, ez a megoldás túlmutat a „hagyományos” egészségügyi mérőeszközökön (például a nagy kórházi berendezéseken, vagy a modern okos-fitneszeszközökön) és kifejezetten orvosi használatra szánják.

A tetoválás évente egyszer történő „felhelyezésével” a kezelőorvos páciense minden olyan biometrikus adatát monitorozhatná, amit a szokásos éves vizsgálaton amúgy is megfigyelnének. Így nem kellene külön felkeresni a doktort, hiszen az eszköz folyamatosan továbbítaná a méréseket. A páciensnek csak akkor kellene befáradnia a rendelőbe, ha tényleg baj van.

A bőrre helyezett chip nagy előnye, hogy segítségével gyakorlatilag minden mérhető, a lázas állapot például már az előzetes jelek alapján megelőzhető lenne, de az eszköz monitorozná a vérnyomást és a pulzust is – tehát minden változót figyelne, amelyek egy esetlegesen bekövetkező betegségre utalhatnak.

Ben Lamm, a vállalat vezérigazgatója szerint olyan ez, mint valami „bio-NFC”, hiszen a bőrre rögzített mikrovezérlőnek köszönhetően a bankkártya adatok vagy a felhasználói azonosítók biztonságos tárolása és átadása is megoldható lenne, így például a fizetési műveletek is egyszerűen lebonyolíthatóvá válnának.

Forrás: NFC World+