Életeket menthet az iPhone-nal működő orvosi ultrahang

Kapcsolódó cikkek

Életeket menthet az iPhone-nal működő orvosi ultrahang

Életeket menthet az iPhone-nal összekapcsolható orvosi ultrahang

egészség

2 perc

A Butterfly iQ-t gyártó Butterfly Network bejelentette, hogy 250 millió dollárt gyűjtött össze, amiből elkezdi a korábbitól eltérő technikán alapuló készülékek kiszállítását. A tervek szerint a fejlesztést a világon mintegy 40 millió egészségügyi szakemberhez juttatják majd el.

A zsebben elférő chipes ultrahang gyártására a támogatás olyan helyekről érkezett, mint a Fidelity, a Fosun Pharma vagy a Bill and Melinda Gates Foundation. A startup alapítója sem akárki: Jonathan Rothberg, a Yale orvosi karának docense, a LAM Therapeutics orvosi szaklap alapítója és elnöke, aki a DNS-szekvenciálás egyik úttörője is.

Ahogy John Martin, a cég orvosigazgatója a Business Insider érdeklődésére magyarázta: „olcsóbb és könnyebben kezelhető eszközt akartunk készíteni, melynek képét egyszerűbb értékelni. A cél, hogy nemcsak az Egyesült Államok minden egészségügyi szolgáltatójához juthassunk el vele, hiszen a világ lakosainak kétharmada nem fér hozza képalkotó diagnosztikai ellátáshoz”.

Szinte minden betegségnél használható

Az ultrahang a legbiztonságosabb és a leginkább elterjedt orvosi képalkotó készülék. Rendkívül sokoldalúan használható, vizsgálható vele például a vér áramlása, vagy felfedezhetők a testen belüli eltérések, tumorok.

Az átlagosan 60-80 ezer dollárba kerülő hagyományos készülékek működésének alapját a piezoelektromos kristályok adják, melyek elektromos inger hatására különböző frekvencián rezegnek, ez alakul át ultrahanggá. A Butterfly iQ ezt a technológiát apró szilikon chipekre helyezi, melynek 9 ezer apró, dobszerű szerkezete fogadja és bocsátja ki a hangot.

Gyakorlott szem kell az eredmények kiértékeléséhez

Manapság egyre több szakember használja a vizsgálati módszert, alkalmazásának azonban gátat szab a szakmai tudnivalókon felül a gép mérete, ára és korlátozott elérhetősége is.

Az új eszköz viszont mindössze kétezer dollárba kerül, a mérete akkora, mint egy villanyborotva. Egy iPhone-hoz csatlakoztatva bárhol percek alatt elkészíthető vele a test szinte bármely területéről a megfelelő felvétel.

13-féle beállítása révén vizsgálhatók vele a csontok, izmok, az aorta, a hólyag, a felnőttek vagy akár a csecsemők hasürege, valamint a keringés is.

Nem helyette, hanem előtte

Az eszköz egyelőre nem a hagyományos készülékek kiváltására szolgál. Első, a kritikus állapotokat kiszűrő vizsgálati módszerként funkcionál, melynek kiértékeléséhez nem kell speciális végzettség. Jó szolgálatát tehet a világnak azon a részein is, ahol nem áll rendelkezésre a hagyományos ultrahang.

A felvétel a megtekintést követően az applikáció segítségével megjegyzésekkel látható el és elmenthető. Az azonosításra nem alkalmas módon a felhőben tárolt kép aztán akár egy alaposabb kiértékelést végző szakembernek is eljuttatható.

A cég jövőbeli tervei között szerepel, hogy az alkalmazás egyes részeibe beillesszék az elektronikus kórlapokat. Hosszú távon pedig a mesterséges intelligencia segíthet az ultrahang elemzésében és az egyszerűbb esetek távdiagnosztizálásában.