Ember és kiborg között félúton

Kapcsolódó cikkek

Ember és kiborg között félúton

Ember és kiborg között félúton

egészség

0 perc

Hordozható 3D nyomtató készít elektronikus áramkört az ember kezére. A kutatók szerint a fejlesztés sérülés esetén akár sejtnyomtatásra is használható.

A Minnesota Egyetem kutatói képessé váltak közvetlenül emberi bőrre, a kézfejre elektronikus áramkört nyomtatni. Ehhez ráadásul nem volt szükség nagy, ormótlan eszközökre, elég egy hordozható, kevesebb mint 400 dollárba kerülő 3D-s nyomtató – olvasható a Bitport cikkében.

„Elképzelésünk szerint a katonák egyszerűen előveszik hátizsákjukból a nyomtatót, hogy vegyi szenzort vagy más elektronikus áramkört nyomtassanak közvetlenül a bőrükre. Egyfajta svájci bicska lehetne az eszköz” – nyilatkozta Michael McAlpine gépészmérnök professzor, vezető kutató.

Hogyan működik a futurisztikus fejlesztés?

A nyomtató nyomkövető jeleket (tracking marker) helyez el a kézfejen, melyek térképként szolgálnak számára. Az eszköz 3D-ben beszkenneli ezeket a jeleket, majd áramvezető tintából több rétegben felviszi az adott áramkört a bőrre. A tinta ezüst pelyhekkel kevert, így szobahőmérsékleten is használható.

A kutatók szerint a technika újfajta gyógykezelések megjelenését is lehetővé teszi a sebgyógyítás és a bőrbetegségek területén.