Észrevétlen megoldás cukorbetegeknek

Észrevétlen megoldás cukorbetegeknek

Észrevétlen megoldás cukorbetegeknek

egészség

2 perc

Egy non-invazív tapasz a tervek szerint emberek millióinak életét könnyítheti majd meg. Az eszköz időben érzékeli a vércukorszint emelkedését és gyorsan reagálva meg is oldhatja ezt a problémát.

A világon több mint 300 millió ember szenved 2-es típusú cukorbetegségtől. Sokuk számára az inzulinkészlet a mindennapok nélkülözhetetlen tartozéka, ha pedig otthon hagyják vagy étkezés után elfelejtik használni, akár életveszélybe is kerülhetnek. Azonban egy új okostapasszal lehet, hogy nem is olyan sokára megoldódik majd a problémájuk.

Okostipp a fájdalmas szurkálás ellen

Legalább is így gondolja egy dél-koreai fejlesztőcsapat, akik olyan viselhető kiegészítőn dolgoznak, melynek segítségével folyamatos ellenőrzés alatt tartható a diabétesz.

A grafénból készült tapasz ugyanis képes érzékelni a verejtékben lévő glükózt és vezetékek segítéségével csatlakozik egy hordozható elektrokémiai elemzőkészülékhez. Így ha a vércukorszint túl magas, mikrotűkön keresztül a metformin nevű gyógyszert juttatja a beteg szervezetébe, hogy csökkentse azt.

Mivel az eszköz vékony és rugalmas, viselete állítólag nem okoz kényelmetlenséget, a 250 mikrométer átmérőjű és 1 milliméter hosszú tűk pedig túl aprók ahhoz, hogy a bőrt átszúrva fájdalmat okozzanak. A hatóanyag felszabadítása a tapaszba ágyazott melegítőnek köszönhetően történik, ugyanis ez feloldja a mikrotűkön található bevonatot, így a metformin közvetlenül a beteg szervezetébe jut.

A tesztvizsgálatokat diabéteszes egereken végezték el, és a kapcsolódó beszámoló szerint mindent rendben találtak, de két egészséges férfi is tesztelte a tapaszt, hogy látható legyen, pontosak-e a glükózszint-mérések és hogy megfelelően korrelálnak-e a vérkoncentrációval.

Egy nagy probléma egyelőre a találmánnyal, hogy méretéből adódóan nem képes még a megfelelő dózist tárolni a szükséges gyógyszerből. Azonban a Bath Egyetem egyik szakértője szerint már az is nagy előrelépés, hogy valaki a mérést ilyen fájdalommentes és apró eszközbe volt képes belepréselni. Habár a fejlesztés még korai szakaszban jár, a csapat reméli, hogy az eszköz alkalmas lesz majd a mindennapi emberi használatra. Dae-Hyeong Kim, a Szöuli Nemzeti Egyetem munkatársa elmondta, egyelőre még a költségcsökkentés és a hatékonyságnövelés a cél.

Forrás: New Scientist