Ez az igazi segítség – Jönnek az intelligens karprotézisek

Ez az igazi segítség – Jönnek az intelligens karprotézisek

Ez az igazi segítség – Jönnek az intelligens karprotézisek

egészség

4 perc

A 3D-nyomtatás megjelenésével sokkal könnyebbé vált minőségi darabokat megfizethető áron gyártani, ezáltal pedig sokkal többen juthatnak hozzá olyan művégtagokhoz, amelyekkel a korábbinál jóval nagyobb segítségére vannak a viselőjének. De az okostechnológia is rengeteget segíthet, hogy az érintettek életminősége javuljon.

Fura a helyzet az okosórákkal. Lassan évek óta jelennek meg az újabbnál újabbak, és mégsem emlegetjük azt, hogy mi ezeknek az igazi hatása az életünkre. Persze minden ilyen kütyü, meg az okostelefonok általában is könnyebbé teszik a mindennapjaink, de ha a kezét a szívére teszi, senki sem mondhatja őszintén azt, hogy ettől gyökeresen megváltozott volna az élete. Még mielőtt túl mélyen filozófiai fejtegetésekbe mennénk, létezik olyan technológia, amely mindent megváltoztat: a művégtagok.

Biztos emlékeznek arra a kicsit „clickbait” (szenzációhajhász) videóra, amikor Robert Downey Jr. átad egy Iron Man műkart egy kisgyereknek. Ez nagyon megható volt, de azt például, hogy mindez Albert Maneronak, a Közép-Floridai Egyetem egy mérnökhallgatójának köszönhető, már kevesebben tudják.

Sokan küzdenek azért is, hogy a 3D-nyomtatás sok helyre eljusson a világban, ezzel lehetővé téve az amputált végtagok minőségi pótlását. Például a Project Daniel Szudánba is visz nyomtatókat, az afrikai országban nagyon magas azoknak a száma, akiknek amputálni kellett valamelyik végtagját.

De még, ha nem is feltétlenül gondolnánk így, az okostelefonunk is szerepet játszik a protézisek fejlesztésében. Például a Harvard kutatói pár éve gyakorlatilag véletlenül találtak rá az érintőképernyők időjárás-érzékelőjének mechanikájában egy olyan megoldásra, amellyel a kar- és lábprotézisek érintésérzetét jelentősen lehet majd javítani. Ma már ezek szilikonba csomagolva ott vannak a legokosabb kezekben és lábakban.

Aztán persze az, hogy ma már léteznek olyan közösségi támogatású projektek, mint az Open Hand, már magukért beszélnek. Itt a kutatók 300 dollárért készítettek egy elég okos műkezet, ami például fele annyiba kerül, mint a legújabb iPhone. Ez is 3D-nyomtatott végtag, amely a mobillal együttműködve megy igazán jól, mivel a legtöbb utasítást ez küldi a kéznek is.

A technológia persze még nem tökéletes, de ha belegondolunk abba, hogy a 300 dollár a szegényebbeknek is elérhető összeg, máris van miért izgulni. A gazdagabbak nyilván a nagy gyártók méregdrága eszközeit vásárolják meg, de mindenki másnak óriási segítség az Open Hand.

Azért persze a high-end technológia is elképesztő szintekre fejlődött. A svéd Chalmers Egyetemen olyan művégtagot készítettek, amelyet tényleges irányítható gondolatokkal, pont, mint egy normális kéz vagy láb esetében. Néhány ohiói tudós pedig olyan protéziseket készített, amelyek képesek érezni a megfogott tárgy felületét és ezt továbbítják az agyba. Ezáltal a használó képes kontrollálni a szorítását, és elkerülhetőek a véletlenül eltört poharak is.

Ezek után még van, aki kételkedik az okostechnológiában? Nem nagyon tudunk olyat mondani az elmúlt évekből, mint ami akkora áttörés lett volna, mint az okosvégtagok. Ez ténylegesen életeket változtat majd meg.

Forrás: Digital Trends