Ez már nem sci-fi: új világ jöhet az orvoslásban

Ez már nem sci-fi: új világ jöhet az orvoslásban

Ez már nem sci-fi: új világ jöhet az orvoslásban

egészség

3 perc

Az M2M-alapú megoldások teljesen átszabhatják a gyógyítást. Az okostechnológia tanulást és szemléletváltást követel meg az orvosoktól, a páciensektől és a döntéshozóktól is.

Meskó Bertalan orvosi jövőkutató szerint már pusztán néhány új technológiai megoldás segítségével – legyen szó viselhető eszközökről vagy kognitív számítógépekről – a mainál jóval költséghatékonyabb, szervezettebb és emberibb orvoslást lehet kialakítani. Ehhez azonban az orvosoknak egy szintre kell helyezkedniük a betegekkel, másrészt az egyenlő kapcsolathoz a pácienseknek is feljebb kell lépniük, nem isteníteni kell az egészségügyben dolgozókat, hanem az embereknek aktív szerepet kell vállalniuk saját egészségük menedzsmentjében, új készségeket kell elsajátítaniuk, és nem árt naprakésznek lenniük a számukra elérhető okosmegoldásokat, az otthoni állapotfelméréseket illetően.

„Az orvoslás jövőjét a szakemberek, eszközök, információk és szolgáltatások összekapcsolt hálózata jelenti majd.”

Hallgassa meg az interjút is! Meskó Bertalan: az M2M cunamiként közelít az egészségügy felé >>Bár a digitális világ a jövőben minden bizonnyal meghatározó jelentőséggel bír majd az életünkben, azért nem szabad túlértékelni sem a szerepét. Az orvoslás mezsgyéjén ugyanis különösen fontos, hogy milyen új technológiákat fogadunk be, melyek mögött van lényegi, minőségi információ. Ez lelassíthatja ugyan a megújulást ezen a területen, de közös összefogással véghez lehet vinni – összegezte Meskó Bertalan.

A „geek orvos” problémaként említette, hogy a fejlesztésekre ma még csak szórványos példák vannak. Hollandiában, Nijmegenben például egy rendkívül innovatív egészségügyi központ működik, csakúgy, mint az Egyesült Államokban a Cleveland és a Mayo Klinikákon. Magyarországon viszont nincs hasonló kutatási gócpont.

Ennek ellenére léteznek olyan magyar fejlesztések, amelyek világszerte sikeresek, mint például az intelligens sebészkés, amely műtét közben tájékoztatja az orvost, hogy a kivágott szövet rosszindulatú-e. Hasonlóan magyar fejlesztés a mozgásokat rögzítő Arcus Motion Analyzer elnevezésű intelligens gyűrű, amely nem pusztán a hazai piacon, hanem külföldön is befuthat. 

Okoslencsével tartsa kordában a cukorbetegséget >>Meskó Bertalan hangsúlyozta, hogy önmagában a technológia nem jelent megoldást mindenre, sokkal fontosabb az, hogyan állunk hozzá az egészségünk menedzseléséhez. A gyakorlati példákra kitérve elmondta: egy rendkívül vékony kanül például ujjszurkálás nélkül lehetővé teszi a vércukorszint folyamatos nyomon követését a diabéteszes betegek számára, míg a Google másfél éven belül megjelenő kontaktlencséje a könnyekből vett minta alapján mérheti a vércukorszintet. Az inzulinpumpáknak és a mesterséges hasnyálmirigynek köszönhetően így a cukorbetegséget néhány éven belül tökéletesen irányítás alatt lehet majd tartani. 

Az orvosok oldalán megnyilvánuló előnyöket az orvosi jövőkutató az IBM szuperszámítógépével szemléltette. Jelenleg, ha egy egészségügyi szakember ritka kórképpel találkozik a praxisában, akkor a lehetséges terápiáknak sokszor az éjszakáit feláldozva kell utánanéznie lapokban és internetes adatbázisokban, de nem biztos, hogy rábukkan a legmegfelelőbb kezelésre. A Watson azonban átnézi a beteg leleteit, a szaklapokat, és ez alapján megadja a legvalószínűbb megoldásokat. A javaslatok közül ezt követően már a szakember választja ki a szerinte legmegfelelőbbet.

Dr. Meskó Bertalan blogját itt követheti nyomon!