Ezzel az okoskarkötővel nincs több leégés

Ezzel az okoskarkötővel nincs több leégés

Ezzel az okoskarkötővel nincs több leégés

egészség

2 perc

A bőrgyógyászok nem győznek eleget figyelmeztetni a túlzott napozás veszélyeire. A Kansas City-ben praktizáló Dr. Brian Matthys úgy döntött, saját kezébe veszi az irányítást.

A szakember olyan okoskarkötőt fejlesztett, amely telefonjukon keresztül figyelmezteti a felhasználókat, ha netán túl sokat tartózkodnának a napon. Ezzel megelőzhető a sok kellemetlenséggel járó és veszélyes napégés.

Az Eclipse RX eszköz napelemek és infravörös érzékelők segítségével képes észlelni a napon tartózkodó személyt érő fénymennyiséget, és figyelmeztetést küld, amennyiben ez eléri a biztonságosnak már nem mondható szintet. Sőt, a karpánt arról is tájékoztatja a felhasználót, hogy bőrtípusa alapján hányas faktorszámú naptejet, és milyen gyakorisággal (lenne) ajánlott használnia.

Amint arra a doktor is felhívta a figyelmet, a napégés a bőrrák egyik fő kockázati tényezője, így gyakran előforduló betegségnek mondható. A Matthys által már öt éve kigondolt eszköz célja, hogy az emberek a szabadban is biztonságban érezhessék magukat.

Az Eclipse RX úgy működik, mint a Fitbit fitneszkarkötő, a mért adatokat a kapcsolódó okostelefonos alkalmazásban jeleníti meg. Az applikációnak köszönhetően a telepítésekor megadott adatokra alapozva a karkötő rezgéssel és a telefonra küldött üzenetekkel figyelmezteti viselőjét, amennyiben túl régóta tartózkodik a napon.

A készülék használata eléggé egyszerű: a felhasználónak a beállításkor egyszerűen csak meg kell adnia, hogy kíván-e fényvédőt alkalmazni, ennek fajtája és a felhasználó bőrtípusa alapján pedig szükség esetén már érkezik is a figyelmeztetés.

A karpánt kereskedelmi forgalomban még nem kapható, jelenleg 159 dollárért lehet előrendelni

Forrás: