Fájdalomészlelő applikáció a demens betegek számára

Kapcsolódó cikkek

Fájdalomészlelő applikáció a demens betegek számára

Fájdalomészlelő applikáció a demens betegek számára

egészség

3 perc

Ha valakinek fájdalma van, azt általában képes elmondani másoknak. A kommunikációs nehézségekkel küzdők számára azonban ez nem mindig lehetséges, így a probléma észrevétlen maradhat, félreérthetik vagy helytelenül kezelhetik.

A PainChek ausztrál startup kifejlesztett egy olyan alkalmazást, amely arcelemzést és mesterséges intelligenciát (AI) használ a fájdalomszint felmérésére és értékelésére. Célja, hogy segítsen azoknak – például a demenciában szenvedőknek –, akik nem képesek megfelelően kifejezni, hogy mit éreznek – számolt be róla a CNN Business.

Az ápoló feladata, hogy egy rövid okostelefonos videót készítsen a gondozottja arcáról, illetve megválaszoljon néhány kérdést az illető viselkedésével, mozgásával és beszédével kapcsolatosan. Az applikáció mesterséges intelligenciája felismeri a fájdalmat jelző arcizommozgásokat, amit aztán kombinál a gondozó megfigyeléseivel egy általános fájdalomérték kiszámításához.

Az alkalmazás mesterséges intelligenciát és arcfelismerést használ a fájdalom felméréséhez

A cég szerint a PainChek több mint 90%-os pontossággal képes felismerni a problémát, és már több mint 66.000 embernél 180.000 feletti felmérést végeztek vele világszerte. Az alkalmazást olyan idős emberek számára tervezték, akik ellátást igényelnek.

A fájdalomszint meghatározása

A súlyos kommunikációs zavarral küzdő demens betegek felmérése során a gondozók és az egészségügyi szakemberek megfigyelik a beteg arckifejezéseit és viselkedését, az eredményeket pedig egy standardizált skála – például az Abbey Pain Scale alapján – értelmezik.

A nyugat-ausztráliai Curtin Egyetem gyógyszerésztudományi karának kutatócsoportja 2012-ben kezdett el dolgozni a program kifejlesztésén. A szubjektív, papíron vezetett értékelésekre kerestek egy hatékonyabb alternatívát. „Az ember számára sokszor nagyon nehéz dekódolni egy személy arcának érzelmeit. Az eszköz évtizedes kutatásokon alapuló mesterséges intelligenciát és algoritmusokat alkalmaz az arc dekódolására” – magyarázta Peter Shergill, a PainChek üzletfejlesztési igazgatója.

A PainChek több mint 90%-os pontossággal képes a fájdalmat felmérni

Az ötletgazdák 2017-es validációs tanulmánya – amelyet a Journal of Alzheimer Disease nevű folyóiratban is közzétettek – megállapította, hogy az alkalmazás megbízható bizonyítékkal szolgál a fájdalom jelenlétére. A technológiát Európában, Ausztráliában és Kanadában már orvostechnikai eszköznek minősítették, és havi előfizetéssel kínálják a gondozóotthonoknak lakónként körülbelül 4 dollárért.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint világszerte körülbelül 50 millió ember szenved demenciában, és évente csaknem 10 millió új esetet jegyeznek. Egy 2012-es tanulmány szerint az idősek otthonában élő demens betegek akár 80%-a érez rendszeresen fájdalmat.

„Globálisan a demenciában érintettek fájdalmának értékelése nem kielégítő. Ha a probléma észrevétlen marad, vagy nem kezelik, akkor az nehezen kontrollálható viselkedésben nyilvánulhat meg. Ezt később antipszichotikus gyógyszerekkel próbálják kezelni, ami további kockázatokat jelent” – összegezte Shergill.

2019-ben Ausztrália kormánya 5 millió ausztrál dollárt különített el az idősotthonok számára a PainChek használatának bevezetésére. „A program célja a fájdalom diagnosztizálása és kezelése, az életminőség és az egészségügyi eredmények javítása” – mondta Richard Colbeck, az idősgondozási szolgáltatások szövetségi minisztere.

Az érzelmek értelmezése

A PainChek szerint technológiáját világszerte több mint 722 ápolási otthonban használják. Tavaly augusztusban már az Egyesült Királyságban is elérhető, ahol eddig mintegy 1000 beteg próbálhatta ki.

Paul Rowley egy 24 ágyas bentlakásos intézmény tulajdonosa az Egyesült Királyságban, és lassan egy éve használja a fejlesztést. Elmondása szerint 20 olyan lakója van, akinél demenciát diagnosztizáltak. Ők nehezen kommunikálnak, és nem feltétlenül tudják megfogalmazni, mit éreznek, ezért gyakran a gondozónak kell megpróbálni értelmezni érzéseiket. Szerinte az alkalmazás segít az ápolóknak, hogy hamar felismerjék, ha valakinek fájdalmai vannak.

Az ápolók rövid videót készítenek az alany arcáról, és válaszolnak a viselkedésre vonatkozó kérdésekre

Rowley kiemelte: a PainChek szintén fontos eszköz a fájdalom hiányának kimutatásában is. Példaként egy olyan alkalmat említett, amikor az alkalmazás segítségével sikerült megakadályozniuk, hogy egy nőt szükségtelenül gyógykezeljenek.

„Van egy hölgy nálunk, aki igen előrehaladott demenciában szenved, és olyan jeleket mutatott, amelyeket a legtöbb ember fizikai fájdalomként értelmezne. Mivel azonban már nagyon jól ismertük a gondozottunkat, meg voltunk győződve arról, hogy valójában nem erről van szó, hanem frusztráltságról és szorongásról, és ezt az alkalmazás segítségével bizonyítani is tudtuk” – osztotta meg tapasztalataikat a szakember.

Egyre több hasonló technológia létezik. Az Egyesült Államokban a MoxyTech például kifejlesztett egy GeoPain nevű alkalmazást, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy testet ábrázoló háromdimenziós képen pontosan megmutassák, hol éreznek fájdalmat. Az AlgometRx pedig egy kézi eszköz, amely a beteg pupilláit vizsgálja a fájdalom mérésére.

A PainChek más célcsoportokra összpontosító termékek kifejlesztését is tervezi. Egy melbourne-i gyermekkórházban is végeznek kutatást. Céljuk egy olyan alkalmazás kifejlesztése, amely a három év alatti gyermekek esetében is támogatná a fájdalmak észlelését.

Forrás: