Fájdalommentes oltás? Ez a robot tű nélkül dolgozik

Kapcsolódó cikkek

Fájdalommentes oltás? Ez a robot tű nélkül dolgozik

Fájdalommentes injekció? Ez a robot tű nélkül adja be az oltásokat

egészség

1 perc

Ebben a pillanatban is sokan kapják meg világszerte a koronavírus elleni védőoltást, illetve a tömeges oltási programok kiemelten fontosak más betegségekkel kapcsolatban is. Egy új szerkezet viszont segíthet leegyszerűsíteni a folyamatot, sőt még a tűfóbiásoknak is kedvezhet.

A Cobi nevű robotot a Waterloo Egyetem spin-off cége, a Cobionix nevű kanadai startup fejlesztette ki. A gép különlegessége, hogy teljesen önállóan, ráadásul tű használata nélkül képes beadni az úgynevezett intramuszkuláris, azaz izomba fecskendezett injekciót.

Az elképzelés szerint első lépésként a felhasználók előzetesen, online regisztrálnának az oltásra, majd a Cobit használó intézményekben a robot érintőképernyőjének és a saját okostelefonjuk segítségével azonosítanák magukat. Jelenlétüket többes 3D mélységérzékelő szenzorok észlelnék.

Ezt követően a robotkar kiemelné a beépített tárolóegységben, apró üvegben tartott oltóanyagot, a páciens válláról pedig LIDAR-szenzorok segítségével készítene egyfajta digitális térképet. A felvételt mesterséges intelligencia-alapú szoftver segítségével elemeznék, így utomatikusan tudnák meghatározni a vakcina optimális beadásának helyét.

Ezután a harmadik féltől származó, tű nélküli technológiát alkalmazva magát a vakcinát nagy nyomású folyadéksugár formájában fecskendeznék be egy emberi hajszál szélességű nyíláson áthatolva.

A Cobionix társalapítója, Tim Lasswell elmondta, hogy körülbelül két évnek kell még eltelnie Cobi színre lépéséhez, azaz piacra dobásához. Bíznak benne, hogy így egyszerre sokkal több embert be lehetne oltani, miközben csökkenthetnék az egészségügyi költségeket, és szakképzett munkaerő szabadulna fel. Ráadásul a technológiát olyan távoli helyeken is lehetne alkalmazni, ahol alapesetben nem feltétlenül érhető el a képzett egészségügyi személyzet.

Forrás: