Gyógyítás okosan – az érem két oldala

Gyógyítás okosan – az érem két oldala

Gyógyítás okosan – az érem két oldala

egészség

1 perc

A Dolgok Internete alapjaiban változtathatja meg a különböző szektorok működését. A szenzorok, mobileszközök és az ezekhez kapcsolódó technológiák új lehetőségeket, de egyben új veszélyeket is rejthetnek magukban.

A FitBithez és az Apple Watch okosórához hasonló, fogyasztóknak szánt szerkezetek mellett egyre inkább jellemző az IoT-készülékek üzleti és ipari célú felhasználása is.

Ez egyrészt azt jelenti, hogy amerikaiak millió használnak már valamilyen „okos” megoldást a mindennapi életük során, másrészt a Dolgok Internetével összefüggő termékek és szolgáltatások a vállalkozások számára is izgalmas területet jelenthetnek.

A páciensekkel kapcsolatos még részletesebb, gyorsan összefuttatható adatgyűjtés az egészségügyben is új kapukat nyithat meg, ugyanakkor biztonsági szempontból komoly aggodalomra ad okot.

Az egészségügyi adatbázisok ugyanis az egyik legkényesebb területnek számítanak, a szenzitív információk nem megfelelő megosztása súlyos biztonsági hibának számít, továbbá rombolhatja az intézmények hírnevét és karriereket tehet tönkre.

A digitalizálás és a valós idejű, illetve tömeges adatok ésszerű megosztása ugyanakkor jelentős hatékonyságnövekedést és költségmegtakarítást eredményezhet az ágazatban.

A Goldman Sachs jelentése szerint az asztma kezelésében például dollármilliárdokat lehetne megspórolni az M2M-technológia (gépek közötti kommunikáció) és az IoT segítségével. A kihívás kettőssége tehát abban rejlik, hogy miként lehet kihasználni az okostechnológia nyújtotta előnyöket az ellátórendszer javítására a kockázatok megfelelő kezelése mellett.

Forrás: Cio.com