Hamarosan érkezik az első szenzoros gyógyszer

Kapcsolódó cikkek

Hamarosan érkezik az első szenzoros gyógyszer

Hamarosan érkezik az első szenzoros gyógyszer

egészség

2 perc

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatala piaci forgalomra alkalmasnak találta az Abilify MyCite tablettát. Az eszköz egy beépített érzékelővel ellenőrzi, hogy a páciens bevette-e a gyógyszerét.

Az aripripazol hatóanyagú Abilify gyógyszereket az orvosok a skizofrénia és a bipoláris zavar kezelésére szokták felírni, valamint időnként a depresszió kezelésére is. A tabletta új változatában egy homokszemcse méretű szenzor is helyet kapott, mely a gyomorsavval érintkezve jelet küld a mellkasra rögzíthető tapasznak. Az érzékelő ezt a jelet továbbítja a kapcsolódó okostelefonos alkalmazásnak.

eHealth: új korszakot nyithat a viselhető technológia

A tapasz ezen kívül további adatokat is mér, például monitorozza az alvás minőségét, a lépésszámokat és az általános aktivitást. Fontos kiemelni, hogy ez után a páciens dönthet arról, hogy ezeket az adatokat elküldeni-e az interneten az orvosának, vagy még további négy megadható kapcsolattartónak (családtagoknak, barátoknak). 

Az egészségügyi adatelemzéssel foglalkozó IQVIA kutatása szerint az Egyesült Államokban 2012-ben 105 milliárd dollár elkerülhető veszteséget okozott a helytelen gyógyszerhasználat és a felírt receptek be nem tartása. A gyógyszergyártó japán Otsuka és a digitális egészségügyi fejlesztésekkel foglalkozó Proteus Digital Health épp ezen probléma megoldására találták ki a szenzorokkal ellátott gyógyszert. Az orvosok így közvetlen visszajelzést kaphatnának arról, hogy mennyire tartják be betegeik az előírásokat.

A technológia veszélyei

Orvosetikai szakértők ugyanakkor szóvá tették, hogy veszélyes jövő felé is vezethet az ilyen fajta ellenőrzés. Arthur Caplan, a New York-i Egyetem professzora szerint a kezelés megtagadásának joga fontos alapja a szabad egészségügynek. Szerinte az ilyen megoldások hamar oda vezethetnek, hogy akár a jogi rendszer, akár a biztosítók büntetni fogják azokat, akik nem követik az előírt kezelést.

Ahogy Ameet Sarpatwari, a Harvard Orvosi Egyetem oktatója is fogalmazott: ha az orvosok etikusan használják, a tabletta sokat javíthat a közegészségügyön, ellenkező esetben viszont bizalom helyett csak további bizalmatlanságot szülhet, és hatása kifejezetten károsnak is bizonyulhat.

Forrás: The Verge