Hamarosan érkeznek a vérnyomásmérő fülhallgatók?

Kapcsolódó cikkek

Hamarosan érkeznek a vérnyomásmérő fülhallgatók?

Hamarosan érkeznek a vérnyomásmérő fülhallgatók?

egészség

2 perc

Sokan nem fordítanak kellő figyelmet és időt vérnyomásuk mérésére – még akkor sem, ha az magas. A viselhető kiegészítők azonban ezen is változtathatnak.

A CES 2020 technológiai csúcsrendezvényre újdonságokkal készült a Valencell is. A cég különféle pulzusmérő és biometrikus adatokat érzékelő szenzorokat gyárt, amelyeket órákba, fülhallgatókba és akár telefonokba is integrálnak. Már évek óta kutatják, hogyan lehetne ezeket adaptálni a vérnyomás mérésére.

Steven LeBoeuf társalapító-elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a fül az ujjhoz vagy a csuklóhoz képest messze a legalkalmasabb terület a vérnyomás mérésére. Itt ugyanis erőteljesebb a véráramlás, és a pulzusszám is könnyebben érzékelhető. Ráadásul a fülek szívtől való távolsága alapvetően állandó (kivéve, ha mondjuk, előrehajol valaki).

A CES expón megtekinthető – és adott esetben ki is próbálható – a vérnyomásmérő fülhallgató prototípusa. A kapcsolódó alkalmazásban meg kell adni a felhasználó életkorát, magasságát, súlyát és nemét. A mérés akár 30 másodperc alatt is elvégezhető, de – a hagyományos mandzsettás megoldásokhoz hasonlóan – ebben az esetben is nyugalmi állapotban kell maradni. Az eredmények folyamatosan, valós időben jelennek meg a telefonon.

Több mint 15 ezres adatkészlet alapján készült az algoritmus

Az információk körülbelül 5.000, eltérő életkorú és demográfiai helyzetű alanytól származnak, akiknek 25%-a szed valamilyen vérnyomáscsökkentő gyógyszert. A klinikai vizsgálatok során több mint 600 mérést végeztek el több mint 130 fő esetében. A mérések azonban még nem orvosi minőségűek.

A Valencell célja olyan fülhallgatók bevezetése, amelyek az új technológiát felhasználva általános wellness eszközként – nem pedig orvostechnikai készülékként – funkcionálnak. Jelenleg is tárgyalásokat folytatnak több partnerrel, de egyelőre nem az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) jóváhagyásához kötött eszközt szeretnének kifejleszteni.

A partnervállalatok február elején kapják meg a prototípust, hogy ahhoz kapcsolódóan megkezdhessék saját megoldásaik tesztelését és kidolgozását. LeBoeuf szerint van esély a termék idei megjelenésére, mivel az új algoritmusok az úgynevezett PPG szenzorok használatával régebbi hardverekkel is képesek együttműködni. Kérdés, mindez mire lesz elég az AirPods-típusú fülhallgatók uralta szegmensben.

Forrás: