Hatalmas üzlet az IoT az egészségügyben

Hatalmas üzlet az IoT az egészségügyben

Hatalmas üzlet az IoT az egészségügyben

egészség

2 perc

A Dolgok Internete (Internet of Things) globális piaca az egészségügyben 2022-re elérheti a 400 milliárd dollárt.

A Grand View Research elemzése szerint az ágazat globális befektetése az IoT-alapú eszközökbe, szoftverekbe és szolgáltatásokba megközelítheti a 410 milliárd dollárt 2022-re. Összehasonlításképpen 2014-ben még ezt az összeget 58,9 milliárd dollárra becsülték.

Az IoT-technologiák elterjedését számos tényező befolyásolhatja: így például a világszerte meredeken növekvő népességszám az emelkedő átlagéletkor miatt, de korunk népbetegségei, a cukorbetegség és az elhízás is. Mindezek pedig egyre nagyobb terhelést jelentenek a hagyományos ellátórendszerek nézve. Az okostechnológia terjedését szintén erősíti, hogy érezhetően növekszik a kereslet az otthoni egészségmonitorozási rendszerek és fitneszeszközök iránt.

Adatok a gyógyításban

A Dolgok Internete, vagyis a világhálóra kapcsolt eszközök komoly segítséget jelenthetnek a nagyobb mennyiségű adatgyűjtésben. A páciensek egészségi állapotáról gyűjthető tömeges információk lökést adhatnak a monitoring- és elemzőrendszerek fejlesztésének, valamint az újabb gyógymódok, megoldások kutatásának is. 

Napjainkban az egészségügyi IoT-megoldások területén egyértelműen a viselhető eszközök dominálnak, amelyek az ágazatban lassan 60%-át teszik ki a csatlakoztatott, adatkommunikációra képes készülékek piacának. A Grand View Research feltételezi, hogy a beültetett eszközök is gyors fejlődés elé néznek. Idesorolhatóak a pacemakerek vagy a beépített szenzorok is, amelyek biztosítják a betegek folyamatos, valós idejű megfigyelését. A BI Intelligence azt prognosztizálja, hogy idén már világszerte 73 millió IoT-alapú eszköz épülhet be az egészségügyi szektorba, 2020-ra pedig ez a szám elérheti a 161 millió darabot is.

Ma már több befektetés érkezik az egészségügyi szoftverek és szolgáltatások fejlesztésébe, mint ami a hardverszegmensre jellemző. A szoftveres megoldások közül kiemelhetőek azok az applikációk és megoldások, amelyek az adatmenedzselést, az analitikát, a távvezérlést vagy a biztonságot szolgálják. A Dolgok Internetére építő szolgáltatások pedig magukban foglalják a backend rendszerek integrálását, a karbantartást és az okoseszközök, illetve szoftverek támogatását is.

A tanulmány szerint néhány cég, mint a Microsoft, a Cisco és az IBM meghatározó szerepet tölt be az egészségügyi szoftverek és szolgáltatások fejlesztésében. Ez azt is jelenti, hogy ezek a vállalatok adják az IoT-hez köthető befektetések oroszlánrészét – összegezte a Business Insider.