Headstart: elődöntös lett a magyar teleradiológiai cég

Kapcsolódó cikkek

Headstart: elődöntös lett a magyar teleradiológiai cég

Headstart: elődöntös lett a magyar teleradiológiai cég

egészség

2 perc

Az uniós EIT Health versenyén a koronavírus-járvány visszaszorítására is keresik a legjobb innovációkat.

Kihirdették az egyik legfontosabb egészségügyi startupokat célzó fejlesztői verseny, a Headstart elődöntőseit. A Sineko Global Kft. innovációjával bekerült az elődöntősök közé, így a cég 40.000 euró támogatást kap ötletének továbbfejlesztésére.

A magyar vállalkozás találmánya egy határokon átívelő, mesterséges intelligencián alapuló radiológusokat segítő szoftver, a GRAID.

A most kiválasztott csapatok az év második felében azért küzdenek majd, hogy lehetőségük legyen további támogatás és a befektetők figyelmének elnyerésére, mentorprogramban való részvételre és dobogós hely megszerzésére a verseny Grand Finals szakaszában.

A Headstart programban az EIT Health 89 egészségügyi vállalkozást támogat Európában, köztük 17 csapatot a mérsékelt innovációs potenciállal rendelkező régiókból. Az elődöntősök közé hét startup jutott Olaszországból, kettő Portugáliából, Lengyelországból és Észtországból, egy-egy pedig Magyarországból, Görögországból, Romániából és Lettországból.

Az összes elődöntős csapat 40.000 eurót kap innovációinak továbbfejlesztésére, valamint további 10.000 euróért versenyeznek a döntőben. Ebben az évben több mint 150 pályázat érkezett Közép-, Kelet- és Dél-Európa fejlődő régióiból, ami háromszorosa a 2019-es adatoknak.

A koronavírus-járványban is jól jön a magyar fejlesztés

Ebben az évben a Headstart versenyben egy különálló kategóriát hoztak létre olyan startupok számára, amelyek termékei és szolgáltatásai segítik a koronavírus visszaszorítását és kezelését Európában. Ilyen segítő megoldás lehet a Sineko Global Kft innovációja is. A mesterséges intelligencián alapuló strukturált riportálási rendszerrel rendelkező GRAID szoftver a radiológusok számára lehet nagy segítség a jövőben.

A fejlesztés lehetővé teszi a radiológiai eredmények gyors és egyszerű megosztását, ezzel célja a riportálási idő csökkentése és a diagnosztika minőségének javítása. Az összes elődöntős csapat és projektjeik listája itt érhető el.

Célkeresztben az egészségügyi innovációk

Az EIT Health egy nonprofit szervezet, Európa egyik legnagyobb köz-és magánegyüttműködése az egészségügyi innováció területén belül. A körülbelül 150 tagot számláló európai hálózat a legkiválóbb cégeket, egyetemeket, kutató-, illetve fejlesztőközpontokat, valamint kórházakat és intézeteket foglalja magában.

A szervezet feladata egy olyan ökoszisztéma felépítése, amely lehetővé teszi az egészségügy fejlesztését, amely ezáltal hosszabb és egészségesebb életet biztosíthat az európai lakosok számára. Az EIT Health az egyik legnagyobb államilag finanszírozott egészségügyi kezdeményezés, amelyet az Európai Unió egyik testülete, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogat.