Hogyan segíthet az okosgyűrű a koronavírus felismerésében?

Kapcsolódó cikkek

Sorozat további cikkei

Hogyan segíthet az okosgyűrű a koronavírus felismerésében?

Hogyan segíthet az okosgyűrű a koronavírus tüneteinek a felismerésében?

egészség

2 perc

A San Franciscó-i kísérleti programban több mint 2.000 egészségügyi dolgozó vesz részt. A kutatás során azt vizsgálják, észlelheti-e az Oura Ring a COVID-19 korai tüneteit.

A különféle okosórákat és fitneszkarpántokat már eddig is sokan használták aktivitási szintjük, pulzusszámuk vagy éppen alvásminőségük nyomon követésére. Az eszközök szenzorai révén a felhasználók sok – egészségügyi szempontból is – hasznos adathoz juthatnak hozzá.

A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem (UCSF) új kísérleti programjában az Oura intelligens gyűrűjét használják a többi között a testhőmérséklet monitorozására. A cél annak kiderítése, hogy a különféle napi adatokból mennyire valószínűsíthető, hogy valaki megfertőződött a koronavírussal.

A három hónapig tartó projekt során a kutatók olyan algoritmust szeretnének kidolgozni, amely képes előre jelezni a betegség megjelenését. Lehetséges, hogy a későbbiekben más viselhető kiegészítőknél is tudják majd ezt alkalmazni.

Amennyiben az Oura Ring révén valóban észlelhetők lennének a kezdeti tünetek, úgy az érintett egészségügyi dolgozók még időben izolálhatók lennének. Ez különösen fontos lenne a frontvonalban lévő orvosok és ápolók esetén, hiszen ők jóval nagyobb fertőzési kockázatnak vannak kitéve.

A gyűrűvel nyomon követhető például a pulzusszám és a légzés sebessége, a viselhető kiegészítőkre jellemzően pedig a testhőmérséklet is mérhető vele. Mivel mindez szó szerint éjjel-nappal kivitelezhető, az adatok pedig könnyen átlagolhatók, így az esetleges változások sokkal hamarabb és egyértelműbben kirajzolódhatnak – hívta fel a figyelmet Harpreet Rai, az Oura vezérigazgatója.

A fejlesztőcég saját költségen 2.000 gyűrűt biztosít az UCSF Medical Center munkatársainak, de a kísérleti projektben bármelyik Oura-felhasználó is részt vehet szerte a világon. Ehhez a cég által küldött felkérést követően a résztvevőknek regisztrálniuk kell, illetve napi szinten vállalniuk kell minden gyanúsnak tartott tünetre – például köhögésre vagy lázra – vonatkozó adat pontos dokumentálását.

Forrás: