Így is fel lehetne gyorsítani a tömeges oltást

Kapcsolódó cikkek

Így is fel lehetne gyorsítani a tömeges oltást

Így is fel lehetne gyorsítani a koronavírus elleni tömeges oltást

egészség

3 perc

Rendkívül aktuális kihívás elé állította a vakcinafejlesztő Janssen és a Dél-pesti Centrumkórház oltópontja a nemrégiben megrendezett Hack&Heal programozói verseny részvevőit. A 48 órás megmérettetésen olyan digitális megoldást kellett kidolgozni, amely az oltási folyamatot gyorsíthatja fel úgy, hogy papírmentesebbé teszi a folyamatot, és csökkenti az orvosok adminisztrációs terheit.

A felsőoktatásban tanuló diákok és fiatal fejlesztők részvételével rendezték meg az online versenyt. A programozói csapatok a vállalati partnerek által felvetett, az egészségügy különböző területeinek fejlesztésére vonatkozó három kihívásra keresték a hatékony megoldásokat. A Janssen és a Dél-pesti Centrumkórház által megfogalmazott „Koronavírus-vakcináció felgyorsítása” kihívásra öt csapat adott be projekttervet.

„A tömeges oltás megoldása rendkívül sürgető probléma. A pandémia megállításának jelenlegi, egyetlen eszköze a nyájimmunitás elérése világszerte. A világ egyik vezető gyógyszeripari vállalataként kötelességünknek érezzük, hogy a vakcinafejlesztésen túl is mindent megtegyünk, ami segítheti az egészségügyi dolgozók emberfeletti munkáját” – mondta a versenyfeladat kapcsán Siminszky Zita, a Johnson & Johnsonhoz tartozó Janssen gyógyszeripari vállalat orvosigazgatója.

A verseny alatt a Dél-pesti Centrumkórház munkatársai folyamatos mentorációval támogatták a csapatok munkáját, és megosztottak minden tudást és tapasztalatot, amit eddig az oltási folyamat során – a regisztrációtól kezdve a betegek beoltásán keresztül egészen az utánkövetés szakaszáig – összegyűjtöttek.

„Nagyon nagy volt az érdeklődés a mentorbeszélgetések iránt. A legnagyobb kihívás a versenyzők számára az volt, hogy ezt a komplex problémakört olyan kezelhető részekre bontsák, melyek alapján el tudják dönteni, hogy mi a fontos, mire érdemes fókuszálni a rendelkezésükre álló rövid idő alatt. A beszélgetések nagyon inspirálóak voltak a mentorok számára is, a kapott információkat pedig a csapatok kiválóan beépítették a bemutatójukba. Ennek eredményeként valóban olyan megoldások születtek, melyek jelenleg hatékonyan tudnák segíteni az oltópont munkáját” – összegezte dr. Benke Péter mentor, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa.

A kihívásra megoldásként leadott öt projektterv közül három is elismerésben részesült. A zsűri által kiválasztott kategóriagyőztes mellett ebben a kategóriában induló csapat nyerte a közönségszavazás első, illetve harmadik helyezését is.

„A közönségszavazáson elért sikerek is alátámasztják, hogy a beérkezett projekttervek mindegyike nagyon magas színvonalat képviselt, így a zsűrinek rendkívül nehéz dolga volt. A döntésnél a kidolgozottság mellett azt vettük figyelembe, hogy a felvázolt megoldásban a versenyzőknek mennyire sikerült a valós gyakorlatba is hatékonyan átültethető koncepciót kidolgozniuk” – tette hozzá dr. Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

A kategórianyertes a PatiON csapat applikációja lett, amely 1500 eurós támogatásban részesült a Janssen felajánlásának köszönhetően.  

„Az általunk kifejlesztett digitális megoldás segítségével az emberek már az oltás előtt tájékozódhatnak a teljes folyamatról, kórtörténetük pedig egy beépített kérdőív segítségével azonnal digitalizálható, minimalizálva a papíralapú adategyeztetést. Az alkalmazással nemcsak az egészségügyi dolgozók adminisztrációs terhei csökkennek, hanem az adatveszteség és az adathiba is redukálható. Az összegyűjtött adatok alapján hosszú távon a teljes folyamat optimalizálható, amely jobb kapacitás-kihasználtságot és nagyobb hatékonyságot eredményez” – mutatta be projektjüket a Frey Balázs csapatvezető.

A legtöbb közönségszavazatot a finn Vacci csapata kapta, ők anonim mellékhatás-jelentő applikációt fejlesztettek ki. A közönségszavazatok harmadik helyezettjei győri középiskolások lettek, akik az oltásra jelentkezőket, a háziorvost, illetve az oltóközpontot összekötő alkalmazást dolgoztak ki. A megoldás nemcsak az oltási folyamatot támogatja digitális eszközökkel, hanem a vakcina beadása után jelentkező mellékhatások követésére is lehetőséget nyújt a háziorvos és a páciens között.

A versenyt követően a leadott projekttervek megvalósítására is biztosítanak lehetőséget. A Janssen és a Dél-pesti Centrumkórház oltópontja – a nyertes csapat által kidolgozott tervben rejlő potenciál láttán – már a megoldás mielőbbi gyakorlatba történő átültetésének lehetőségeit vizsgálja.