Így működik az okos-vércukormérés

Így működik az okos-vércukormérés

Így működik az okos-vércukormérés

egészség

3 perc

A diabétesz sajnálatos módon világjárványnak számít. Kezelésében kiemelt szerepe van az életmódváltással, diétával és vércukorméréssel kapcsolatos oktatásnak. Az M2M és az okosfejlesztések ezen a területen is előrelépést hozhatnak.

Nemzetközi becslések szerint 2030-ra félmilliárd embert érinthet a diabétesz, Európában több mint 50 millió főre tehető a cukorbetegek száma. Magyarországon a 19-70 éves korosztályban 7,5-8 százalék az érintettek aránya. Ami még nagyobb baj, hogy körülbelül ugyanilyen arányban vannak azok, aki a diabétesz „előszobájában” vannak, tehát idővel cukorbeteggé válnak.

Magyarországon egy másik összegzés szerint ma minden 12. ember cukorbeteg, illetve kóros cukor-anyagcserével rendelkezik. A betegség folyamatos odafigyeléssel, vércukorszint-méréssel, a megfelelő diétát és rendszeres mozgást is tartalmazó terápiával, valamint szükség szerint gyógyszeres kezeléssel jól kezelhető, és a szövődmények kockázata is csökkenthető.

Itt az M2M-es segítség

A digitális biztonsági megoldásokat fejlesztő holland Gemalto cég összekötötte a machine-to-machine technológiát és a vércukormérést. Fejlesztésük arra is képes, hogy a kezelőorvos távolról is nyomon kövesse a páciensek eredményeit.

Az eszköz az okostelefonra küldött üzenetekben figyelmeztet a vércukorszint mérésére. Ezt követően a speciális, vezeték nélküli internetkapcsolattal és SIM kártyával rendelkező készülékkel mintát kell venni. Az analizálást követően az adatokat a megadott egészségügyi intézménybe továbbítja a vércukormérő. Az orvos számára a rendszer feldolgozza az információkat és külön kimutatásokat is összeállít, szükség esetén figyelmeztetést küld. Az okoskommunikáció fordítva is működik: a beérkező eredmények alapján a doktor is üzenhet a páciensnek.

Az okos-vércukormérő egyik legnagyobb előnye, hogy lecsökkenti az orvos-beteg találkozók számát, így időt spórol meg mindkét félnek. A páciens elkerülheti a rendelőben való többórás várakozást, de így is naprakész tanácsokat kaphat, a kezelőorvos ugyanis az M2M-es rendszeren keresztül rövid időn belül, személyre szabott tanácsokat küldhet.