Íme, az elektronikus bőr, ami vigyáz az egészségünkre

Kapcsolódó cikkek

Íme, az elektronikus bőr, ami vigyáz az egészségünkre

Íme, az elektronikus bőr, ami vigyáz az egészségünkre

egészség

3 perc

Meglehet, hogy mindössze néhány évet kell várni arra, hogy az orvosok a testünkön viselt elektronikus bőrön keresztül tudják majd megfigyelés alatt tartani létfontosságú paramétereinket.

Japán kutatók arról számoltak be, hogy kifejlesztettek egy ultravékony, rendkívül könnyű e-bőrt, amelyet vízpermettel lehet felragasztani a mellkasra, és egy hétig viselhető.

A technológiát a Tokiói Egyetem Mérnöki Egyetemének professzora dolgozta ki. Bár a klinikai vizsgálatokat még nem folytatták le, de Takao Someya szerint a gyártási folyamatok kifejlesztésén már dolgoznak a partnereikkel.

A mesterséges bőr egy rugalmas anyagból – polivinil-alkoholból – és egy arany rétegből készült hordható szenzor, amely képes olyan jelek leolvasására, mint például a szívverés vagy az izmok mozgásából származó elektromos impulzusok.

A mellkasra erősített kisméretű, vezeték nélküli készülék elküldi a szívműködési adatokat egy közeli okostelefonra, laptopra vagy akár a felhőbe, így lehetővé teszi az orvosok számára, hogy távolról figyeljék betegeik állapotát.

„Az elektronikus bőr a viselhető technológia következő generációja” – mondta a szakértő a CNN Business-nek. „A legelterjedtebb hordható eszközök manapság az intelligens órák és az okosszemüvegek, de ezek mérete igen nagy. Ezzel szemben az e-bőr vékony, könnyű, nyúlékony és tartós” – véli Someya.

Az idősek számára fejlesztik

A legújabb megoldásokat Japán gyorsan öregedő lakossága számára tervezték. Ahhoz, hogy az egészségügyi távellátás igazán hatékony lehessen, fontos, hogy az idősek egészségi állapotát tartós ideig, nagy pontossággal tudják ellenőrizni.

A professzor szerint tartóssága miatt az e-bőr hatékony eszköz a krónikus betegségek, például a cukorbetegség és a szívelégtelenség megfigyelésére, de segíthet betegségek korai jeleinek felismerésében is.

A kutató a Dai Nippon Printing (DNPCF) céggel együttműködve egy LED-kijelző kifejlesztésén is dolgozik, amelyet a felhasználó a kézfején fog viselni. Ezt a felragasztható hártyát azok számára tervezték, akiknek nehézségeik vannak az okostelefonok használatával. A speciális eszköz ugyanis nagy, könnyen értelmezhető grafikákkal jelzi az e-bőr által továbbított szívműködési adatokat.

Továbbá a barátok vagy családtagok által okostelefonról küldött egyszerű emojikat – például egy szívet vagy egy szivárványt – is képes megjeleníteni, ezzel is támogatva az egymás közötti kapcsolattartást.

A Tokiói Egyetemen működő Takao Someya Group által kifejlesztett LED-kijelző

A Grand View Research szerint a piac becsült értéke 2019-ben 4,5 milliárd dollár volt. Mivel az elektronikus bőr rendkívül rugalmas, néha akár önmagát is képes megjavítani, így a robotika, a protézisgyártás és az egészségügy területein is felhasználható.

Takao Someya és csapata a 2000-es évek elején kezdte el kifejleszteni a mesterséges borítást a robotok számára. Vannak más laboratóriumi kutatásaik is, amelyek piaci bevezetésre való alkalmasságának kifejlesztésén két spin-off vállalat dolgozik. A Signtle az orvosi alkalmazások piacát, a Xenoma pedig az intelligens ruházatok piacát célozza meg.

Újabb tech-dopping a sportolók számára?

A Xenoma az e-bőrt beépítette pizsamákba is, amely segítségével az alvás közbeni testhőmérsékletet lehet megfigyelni, a sportruházatokban pedig a fitnesztevékenységek nyomon követése a cél.

A startup vállalkozás Mana Umehara taekwondo sportolóval közösen azt vizsgálta, hogy ez a viselhető eszköz milyen előnyökkel szolgálhat a profi sportolók számára.

A technológia nyomon követi a test mozgását, az információt pedig megküldi egy számítógépre, ahol a szoftver az adatokat vizuálisan is megjeleníti. Ez a fajta mozgáskövetés általában több kamerát igényel.

A világjárvány idején Umeharának nem volt lehetősége edzőjével dolgozni. A mesterséges bőrrel felszerelt ruházata viszont rendületlenül gyűjtötte az adatokat, amelyeket át tudott küldeni, így teljesítményét a trénere távolról is nyomon tudta követni.

„Most már pontosabb utasításokat kapok számokban mérve, például, hogy hány centiméterrel nyújtsam meg, vagy hogy mekkora erejű legyen az adott mozdulat” – mondta a sportoló.  

A professzor szerint az 5G óriási hatással lesz a hordható technológiákra, mivel növeli a nagy sebességgel, vezeték nélkül továbbítható adatok mennyiségét, aminek köszönhetően a felhasználók valós időben hozzáférhetnek majd egészségügyi információikhoz.

„Az elektronikus bőr végső célja az emberi szervezet különféle adatainak egyszerű, bárhol és bármikor történő figyelemmel kísérése a napi tevékenységek megzavarása nélkül” – mondta Takao Someya.

Forrás: