Intelligens egészségügy: az infrastruktúra fontossága

Kapcsolódó cikkek

Intelligens egészségügy: az infrastruktúra fontossága

Intelligens egészségügy: az infrastruktúra fontossága

egészség

2 perc

A Dolgok Internetének köszönhetően a különféle orvosi eszközök is könnyebben a világhálóra csatlakoztathatóak, így a hálózattal és a többi okoskészülékkel egyaránt megfelelően kommunikálhatnak.

A Research and Markets tanulmánya szerint az intelligens készülékek száma minden iparágban jelentősen növekedhet, az egészségügyben pedig különösen szükség van a különböző hordozható szenzorokra, hogy figyelemmel kísérhessék a betegek állapotát – ezeknek a fejlesztéseknek már a tavalyi évben is egyre nagyobb hasznát vették.

Digitális innováció az egészségügyben

Az érzékelők IoT-infrastruktúrákkal, rendszerekkel történő összekapcsolása révén követhetők az összekapcsolt orvosi berendezésekhez kapcsolódó folyamatok, amelyek így mérhetővé válnak, továbbá tömeges adatgyűjtésre is képesek lehetnek. Segítségükkel tehát sok hasznos információ nyerhető, ugyanakkor kórházakban, illetve egészségügyi intézményekben történő bevezetésük viszonylag alacsony költségekkel jár – állapították meg a kutatók. További előnyük lehet az okoskészülékeknek, hogy bizonyos műtétek után, a gyógyulási folyamatban is hasznukat lehet venni.

Az Aruba Networks hálózati kiegészítőket gyártó cég termékmenedzsere, Rick Reid szerint jó ökölszabály, hogy a hagyományos eszközökhöz (például laptopokhoz, számítógépekhez) képest három-négyszer annyi okoskészülék csatlakozik majd a hálózatokhoz. Ez azt jelenti, hogyha valahol mondjuk, 30 000 számítógép csatlakozik a hálózathoz, akkor azok háttértámogatását nagyjából 85 000 darab csatlakoztatott orvostechnikai készülék látja el. Ez persze hatalmas megterhelést jelent a hálózatnak és akár leállást is okozhat, ha nem megfelelően kezelik a kapcsolódó adatforgalmat.

A legtöbb ilyen adat tárolása egyébként nagyobb központokban történik, hogy ezeket a Big Datához kapcsolódó kutatásoknál is felhasználhassák, így a védelemre mindenképpen érdemes kielemelt figyelmet fordítani. Az IoT-eszközök kommunikációja szintén kritikus pont, ugyanis az adatközlés és -gyűjtés nyelvezete és formátuma készülékenként eltérő lehet – hívta fel a figyelmet a Geisinger Health vezető elemzője, Nicholas Marko. Mindig előfordulhatnak különböző helyekről érkező információk, így minden esetben szükség lesz olyan összehangolt működésű rendszerekre, amelyek képesek ezeket kezelni – tette hozzá.

Azzal tehát sajnos mindenképpen számolni kell, hogy a különféle szenzorok nem minden esetben tudnak megfelelően kommunikálni egymással, így használhatatlan adatokat továbbítanak a központokba. Márpedig ezeket nem lehet megfelelően feldolgozni, ezzel pedig pont a lényeg vész el.

Összefoglalva elmondható, hogy az egészségügy szempontjából is a megfelelő infrastruktúra kiépítése a legfontosabb, hogy a kapcsolódó rendszerek képesek legyenek kommunikálni egymással, a szenzorok pedig mindenképpen kiemelt fontossággal bírnak mind a készülékek, mind a hálózati kommunikáció szempontjából.

Forrás: HITInfrastructure