Intelligens segítség az álmatlanság ellen

Intelligens segítség az álmatlanság ellen

Intelligens segítség az álmatlanság ellen

egészség

7 perc

Kutatások szerint a relaxáció a PTSD, vagyis a poszttraumás stressz szindróma és az álmatlanság tüneteit is csökkentheti, és ebben a folyamatban ma már az okoseszközök is hasznos segítséget nyújthatnak.

A világhálóra csatlakoztatott viselhető eszközök közül az ellazulást segítő fejlesztések képesek pihentetni az agyat és például csökkenthetik a PTSD tüneteit – ezt állítja egy új kutatás alapján a Brain State Technologies és a Wake Forest School of Medicine. 

A Brain State szerint az alvászavar a szindróma egyik nehezen kezelhető tünete. Mivel nagyrészt a gyógyszer jelenti a segítséget, így a legtöbb esetben mellékhatásokkal is kell számolni, amelyek további betegség és a függőség veszélyét is magukban hordozzák. Egy viselhető eszköz viszont abban segíthet, hogy ellazítja az agyat, és gyógyszermentesen csökkentheti annak az esélyét, hogy az illető felébredjen az éjszaka közepén.

„Kíváncsian várjuk a bemutatót a katonai egészségügyi kutatók számára, mert a megelőzés általában túl kevés figyelmet kap. Úgy gondoljuk, hogy az alvás minőségét is figyelembe kell venni, hiszen sok más tényező mellett az is kihat a PTSD kialakulásának esélyeire nemcsak a katonaságnál, hanem a rendőrségnél, a mentőknél és a hasonló területen dolgozóknál is, akiknél jobban fennállhat a trauma esélye” – mondta a Lee Gerdes, a kutatást vezető cég vezérigazgatója. 

A Braintellect 2 készülék speciális agypihentető funkcióval rendelkezik. A fejre helyezve több különböző szenzor érzékeli az agyműködést, majd ezt a vezérlőegység „lefordítja” hangjelekre, amelyet a fülhallgatón keresztül visszatáplál a viselőjének. Így az agy „meghallgatja” saját működését, és apró korrekciók segítségével önmagától képes csökkenteni a stresszt vagy az alvás előtti izgalmat.

A Braintellect 2 meglehetősen drága szett, az 1195 dolláros termék több különálló részből áll össze. A készlet tartalmazza a fejpántot, egy Bluetooth-os vezeték nélküli vezérlődobozt (amely összeköti a fülhallgatóval) és egy táblagépet.

Elég magas tehát az ár, de megérheti azok számára, akik álmatlanságtól vagy PTSD-től szenvednek. Remélhetőleg a következő néhány évben a Brain State vagy más cég csökkentheti a készülék méretét és árát is. Például érdemes lenne a táblagépet egy iOS vagy Android applikációra cserélni, a Bluetooth vezérlőt pedig integrálni a fejpántba – összegezte a ReadWrite.