IoT a gyógyításban: 5 hasznos tipp az egészségügynek

IoT a gyógyításban: 5 hasznos tipp az egészségügynek

IoT a gyógyításban: 5 hasznos tipp az egészségügynek

egészség

3 perc

Az egészségügyi szektor világszerte drámai átalakuláson megy keresztül.

Az elmúlt öt évben a Dolgok Internete technológia térhódítása felgyorsult, és mára a tárgyakat a világhálón keresztül összekötő hálózat igazi jelenséggé nőtte ki magát. A koncepció annyira népszerűvé vált szerte a világon, hogy az IoT (Internet of Things) pozitív hatásai és előnyei mostanra már szinte valamennyi iparágban megmutatkoztak, és ez alól az egészségügy sem képez kivételt.

Öt évvel ezelőtt az internethez csatlakozó egészségügyi és orvosi készülékek száma még elenyésző volt, a szakértők viszont most arra számítanak, hogy a következő öt év során a piac éves növekedési üteme elérheti akár a 38 százalékot is az IoT-ban rejlő adottságok kiaknázásával.

Mindezt figyelembe véve az egészségügyi szervezeteknek, szakembereknek, kormányzati döntéshozóknak érdemes az alábbi öt szempontot is szem előtt tartani, hogy minél inkább kihasználhassák a Dolgok Internetének előnyeit:

A felhőalapú szolgáltatások felfedezése

Ma már a legtöbb szakértő a felhőalapú programokat tartja a digitális innováció első számú kiindulópontjának, ezért az IoT-hoz kapcsolódó fejlesztéseknél se lehet kikerülni. A múltban a cégek informatikai részlegeit gyakran érte az a vád, hogy visszatartják a fejlesztéseket.

Ma már viszont egyre nehezebb olyan dinamikusan bővülő egészségügyi alkalmazást találni, amely kizárólag a vállalatok belső informatikai részlegére támaszkodik, és kihagyja a felhőalapú platformokat az innovációból. Ez utóbbi nem csupán a költséghatékonysága, valamint a könnyű mérhetősége miatt kedvelt, hanem azért is, mert segít abban, hogy az Internet of Things minél jobban elterjedjen.

Nyitott megoldások valamennyi érintett számára

Életbevágóan fontos, hogy a Dolgok Internetéhez kapcsolódó orvosi berendezéseket, alkalmazásokat és megoldásokat úgy tervezzék meg, hogy a keletkező nagy mennyiségű információ – tehát a Big Data – felhasználása demokratikus legyen, vagyis az összes érintett hozzájusson és profitáljon belőle.

Ezt úgy lehet elérni, hogy a piaci szereplők nyitott struktúrákat alakítanak ki, hogy így szabadon tudjanak kommunikálni egymással vagy a szóban forgó készülékkel. Ez egyben azt is lehetővé teszi, hogy számon tartsák azokat az embereket, akik kapcsolatba léptek az adott eszközzel, és ezt az adatot a nyilvánosság vagy érzékeny adatok esetében a megadott kör számára is hozzáférhetővé tegyék.

Nem szabad elutasítani a távvezérlést

Az egészségügyi szektor világszerte drámai átalakuláson megy keresztül azzal, hogy a kórházi felszerelést, illetve a betegeket pontosan nyomon lehet követni a valós idejű adatokat továbbító helymeghatározó rendszereknek és például a rádiófrekvenciás azonosításnak köszönhetően. A pácienseknek hamarosan már nem kell orvoshoz menniük azért, hogy a rendelőben is megmérjék a vérnyomásukat; a készülékek automatikusan leolvassák majd az értékeket, és a beteget, sőt az orvost is értesítik, ha valamelyik eredmény eltér a normálistól.

Érdemes akár meglepő szövetségeket is kötni

Napjaink gyorsan változó világában, ahol a tudás szédítő sebességgel áramlik mindenfelé, az egyetlen cégen/szektoron belül végbemenő innováció hatásai gyakran – váratlan és előre nem látható módon – átgyűrűznek rivális ágazatokba vagy vállalatokhoz is.

Ez a jelenség látványos fejlesztéseket tesz lehetővé, annak köszönhetően, hogy számos cég olyan piaci szereplőkkel is együttműködésre törekszik az értékteremtés jegyében, akikkel látszólag nincs is semmilyen kapcsolata. A Ford például az egészségügyi ágazattal együttműködve egy olyan megoldáson dolgozik, amely rögtön értesítené a legközelebbi kórházat, hogyha valaki szívrohamot kap az autójában, így a mentők a lehető leggyorsabban a beteg segítségére siethetnének.

Használja ki az adatgyűjtés előnyeit

Például a sportolásnál gyakori hiba, hogy sokan egyenetlen talajon végeznek tornagyakorlatokat, ilyenkor az egyik lábra nagyobb súlyt terhelnek, mint a másikra, ami pedig könnyen sérülésekhez vezethet. Ezért mindenképpen hasznos lenne, ha az edzőcipő felhívná a sportoló figyelmét arra, hogy változtatnia kell a technikáján.

A másik oldalról pedig a gyártó is sokat profitálna, ha pontosabb képet kapna arról, hogy a vásárlói hogyan és milyen gyakran használják a termékeit, hol keletkezik a legtöbb szakadás, hiszen ez hozzájárul ahhoz, hogy jobb minőségű lábbeliket állítsanak elő. Mindezt az egészségügy nyelvére lefordítva, az orvosi eszközök által létrehozott adatok végső soron nagyban segítik a fejlesztők munkáját az információk összegzése és elemzése révén.

Forrás: IoT Now