Itt a digitális kulcs a jövő egészségügyéhez

Itt a digitális kulcs a jövő egészségügyéhez

Itt a digitális kulcs a jövő egészségügyéhez

egészség

2 perc

Az egészségügy modernizációjának következő lépcsője a betegek adatait tároló elektronikus nyilvántartási rendszerek széleskörű elterjedése lehet.

Manapság egyre többen veszik igénybe a különböző mobiltechnológiákat, hogy megfelelő orvost, fodrászt, hangulatos kávézókat vagy benzinkutat találjanak a városban. Napjainkban már igen népszerű az elektronikus bankolás, illetve az online bevásárlás, ami jóval kényelmesebbé és egyszerűbbé teszi a felhasználók mindennapjait.

Egy orvosi rendelőbe belépve viszont sokan érezhetik még úgy, mintha hirtelen visszarepültek volna az időben. A vizsgálatok során ugyanis a betegeknek újra meg újra ki kell tölteniük egész paksamétányi adatkérő lapokat. Ezek az információk ráadásul többnyire „házon belül” maradnak, nem jutnak el semmilyen más egészségügyi intézménybe vagy a háziorvoshoz.

Szívesen olvasna még az egészségügy jövőjéről? Nem csak pénzkérdés: hová tart az egészségügy? >>Ezen a helyzeten változtathat az elektronikus egészségügyi nyilvántartás (EHR – electronic health records), ami szerencsére egyre meghatározóbb szerephez jut az iparágban. A Juniper Research kutatócég szerint az EHR kulcsfontosságú az egészségügy szerkezeti átalakításához, amely remélhetőleg felgyorsítja az ezen a területen folyó fejlesztéseket.

Az intézet nemrég napvilágot látott tanulmánya alapján a betegek adatainak elektronikus nyilvántartása döntő lehet a széleskörű digitális egészségügy, illetve az mHealth (mobile Health – vagyis a hatékonyabb orvoslást elősegítő okoseszközök) támogató infrastruktúrájának kialakításában.

Ahogy egyre több egészségügyi szolgáltató tér át az egymással kommunikáló digitális berendezésekre és megoldásokra, az EHR lehetne az összekötő kapocs a jelenlegi elavult gyakorlat és a jövő „okos” egészségügyi rendszere közt. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a technológiai hullám igen jelentős megtakarítást tesz lehetővé ebben az iparágban. Az imént említett tanulmány például azt is előrevetíti, hogy az elektronikus egészségügyi nyilvántartás révén 2014 és 2019 között 78 milliárd dollárral lehet lefaragni a szektorban a kiadásokat.  

Mobilalapú egészségügy? Már nem a jövő kérdése! >>Persze ha mindez ilyen egyszerű lenne, akkor az EHR-t és a különböző mHealth megoldásokat már ma is széles körben alkalmaznák az egészségügyben szerte a világon. A fejlődés gátló akadályok azonban továbbra is léteznek, így a Juniper szakértői a hatóságoknak és a fogyasztóknak egyaránt azt tanácsolják, hogy itt az ideje berendezkedniük a digitális világra. Az elektronikus nyilvántartás lehet ugyanis a következő lépcső az ágazat modernizációjának hosszú útján.

Az még a jövő zenéje ugyanakkor, hogy a betegek mennyire lesznek majd nyitottak az új technológiák felkarolására, és sikerül-e legyűrniük a biztonsági kockázatokkal kapcsolatos aggályaikat. Ahogy azonban egyre több egészségügyi intézmény fordul az EHR felé, úgy a betegek is alkalmazkodhatnak a gyors változásokhoz, az egyetlen kérdés, hogy vajon mikor jön el ennek az ideje.

Forrás: Connected World